måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Från hållbarhetschef till demokratiutvecklare

Publicerad: 8 april 2019, 11:32

Stockholms stads hållbarhetschef Paul Alarcon har fått nytt jobb som generalsekreterare för en stiftelse vars mål är en vital demokrati för nästa århundrade.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter fyra år på jobbet med bland annat att försöka minska de sociala klyftorna i Stockholms stad går Paul Alarcon till Daniel Sachs Stiftelse, som verkar för ett öppet och demokratiskt samhälle. Stiftelsen stödjer bland annat Höj Rösten, en annan stiftelse som Paul Alarcon var med och startade och som driver politikerskolor i Sverige och andra länder. Syftet är att skapa en mindre konventionell väg in i politiken och minska det demokratiska underskottet. Den nya generalsekreteraren ska bland annat växla upp det arbetet genom att etablera fler sådana politikerskolor runtom i världen.

Vad ska du göra på Daniel Sachs stiftelse?
– Uppdraget handlar om tre olika saker, dels att utveckla verksamheten i Höj rösten i Sverige, dels arbeta med internationalisering av politikerskolorna och dels att ta helt nya initiativ. Det kommer handla om att på olika sätt stärka demokratin och främja det öppna samhället. Den unga generation som växer upp i dag är den mest politiska på decennier. Men tittar vi på de politiska partierna så ser vi att det inte är dit som det politiska intresset tar vägen. Greta Thunberg är ett exempel på det. Vi vill slå en bro mellan engagemang och politik.

Vad kan det bli för initiativ?
– Det får vi se. Målet är att vitalisera demokratin och göra fler delaktiga i samhällsutvecklingen. Forum för levande historia visade nyligen att en majoritet av svenskarna inte känner sig delaktiga i demokratin. Men när intresset är större än någonsin finns det en möjlighet att utveckla nya saker. Vi sitter inte på idéerna utan arbetar med partnerskap, där vi kan finansiera och genomföra dem. Vi vill verka i gränslandet mellan det nya civilsamhället och politiken.

Vad drömmer du om att uppnå?
– Målet är en framtidssäkrad demokrati för nästa århundrade, det är en stor vision att bidra till. Den svenska demokratin fyller 100 år i en tid av stora samhällsomvälvningar och många av demokratins institutioner är formade för ett annat samhälle och en annan tid. Idag står vi inför helt nya utmaningar med ny teknologi och klimathot och vi tror det kräver innovativ samhällsstyrning nya typer av samhällsledare.

Får du nytta av din erfarenhet som hållbarhetschef?
– Ja, väldigt mycket! Som hållbarhetschef i Sveriges största kommun har jag haft stor insyn i hur offentlig förvaltning fungerar och hur relationen till medborgare kan utvecklas. I min nya roll kommer jag titta närmare på governance-frågor och hur man kan föra samman näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle.

Vad har du åstadkommit på Stockholms stad?
– Det stora för arbetet var en kommission för ett socialt hållbart Stockholm som tillsammans med forskning tog fram lite över 200 åtgärder för ökad jämlikhet. En stor del av dem är under genomförande. Det handlar om allt från stora stadsutvecklingsprojekt som Fokus Skärholmen, där staden anvisar mark efter sociala kriterier, till innovativa satsningar som TechTensta. Det sistnämnda är en ny typ av fysisk mötesplats och digital skaparverkstad för unga som Stockholms stad utvecklar tillsammans med civilsamhälle, akademi och näringsliv.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev