Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Från klarhet till klarhet

Publicerad: 25 juni 2014, 03:00

Syftet med Miljöaktuellts rankning är att lyfta fram de kommuner som har kommit längst i sitt miljöarbete, men också de som har mycket kvar att göra.

Ämnen i artikeln:

Mikael SaloMiljöaktuellt

En rankning kan sällan ge en helt rättvis bild av läget, men vi vågar påstå att bredden och de många ingående parametrarna verkligen tar temperaturen på kommunernas hållbarhetsarbete. Omkring en tredjedel av frågorna är dess­utom nya eller vässade sedan förra året.

I praktiken är det kommunerna som driver det svenska miljöarbetet. En jämförelse mellan årets och fjolårets svar är glädjande. På de flesta frågorna är det ungefär tio nya kommuner som tycker sig uppfylla våra krav. För någon enstaka fråga står resultatet still, medan andra uppvisar en mycket större förbättring. Framför allt har året varit lyckosamt för arbetet med krav vid upphandlingar.
I årets rankning finns en hel del goda nyheter. Kommunernas klimatmål är i stor utsträckning mer ambitösa än våra nationella och att inkludera värdet av ekosystemtjänster i planeringsarbetet blir allt vanligare.
Det är tydligt att politisk vilja och ambition är nyckeln till ett framgångsrikt miljö- och hållbarhetsarbete i en kommun. Det, i kombination med gott samarbete mellan tjänstemän och politiker, bäddar för succé.

Dessvärre fortsätter exploateringarna. Kommunerna naggar i kanten på mark som egentligen borde sparas till kommande generationer. För de tätortsnära grönområdena finns en klar ökning jämfört med förra året och har nu gått om jordbruksmarken när det gäller den mest expolaterade marktypen. ”Bara” fjorton kommuner har givit sig på skyddsvärd natur, vilket ändå är en oacceptabelt hög siffra. Det finns med andra ord en stor förbättringspotential, även om miljöarbetet går framåt.

Mikael Salo
Chefredaktör, Miljöaktuellt

Jesper Gunnarsson
Projektledare

Här hittar du hela kommunrankingen.

Vill du läsa allt om Sveriges bästa kommuner. Ladda ner alla artiklar som PDF.

Missa inte konferensen Hållbar kommun 2014.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev