lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Från klimatanalfabetism till ett globalt klimatavtal på nio år”

Publicerad: 16 mars 2016, 06:03

Foto: Birgit Leistmann-Walsh

DEBATT På lördag släcker vi för en ljusare framtid, skriver Mariann Eriksson på Världsnaturfonden WWF, kampanjansvarig för Earth Hour.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030Klimatavtal

I år är det tio år sedan Al Gores dokumentärfilm An inconvenient Truth hade premiär. Filmen blir en ögonöppnare för många om att det finns något som kallas ett ”klimathot”. Sternrapporten som släpps samma år ger filmen det stöd som behövs för att beslutsfattare också ska förstå att klimathotet är kostsamt.

Samma år, på andra sidan jorden i Sydney, sås fröet till det som är världens största klimatmanifestation; Earth Hour. Det hela börjar med en borgmästare som är klimatanalfabet och menar att vanliga människor inte bryr sig om klimathotet. Men kampanjen visade tydligt motsatsen. Sydneyborna släcker sina lampor i en timme och skickar signalen till borgmästaren att agera kraftfullt i frågan. Borgmästaren avgår och Earth Hour sprider sig som en löpeld över hela världen – en enkel symbolhandling som människor förstår oavsett språk, religion eller läskunskaper.

År 2009 uppmanar FNs generalsekreterare Ban Ki-moon världens befolkning att delta i WWF:s klimatmanifestation Earth Hour. Syftet är att visa politikerna att folket vill ha ett kraftfullt avtal vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december samma år. Det året släcker 80 länder under Earth Hour.

Tyvärr blir klimatmötet i Köpenhamn ett fiasko och många aktivister känner en uppgivenhet för att världens ledare inte har viljan eller modet att göra något åt de klimatförändringar, som börjar bli allt mer märkbara och vedertagna. Trots detta nederlag ger WWF inte upp. Earth Hour-kampanjen fortsätter enträget år efter år.

År 2010 fördjupas kampanjen på temat ”Klimathjälte” och människor uppmanas att bli en vardagshjälte. En enkel app hjälper människor att hitta vardagshandlingar som leder till ett klimatsmartare liv samtidigt som politikerna får ta del av en opinions-undersökning som visar att svenska folket vill att politikerna ska agera kraftfullt för att minska klimatutsläppen.

År 2013 visar den senaste forskningen att jorden riskerar fyra graders högre genomsnittstemperatur vid nästa sekelskifte. IPCC:s scenarier visar också att en temperaturökning på fyra grader kan innebära en global katastrof med extrema oväder, ökade havsnivåer, minskad tillgång på mat och vatten som kan tvinga miljarder människor på flykt.

Det är nu förhållandevis allmänt accepterat att vi står inför ett reellt hot om vi inte agerar. Dock hörs fortfarande klimatförnekarnas röster i debatten. Tack och lov är vanliga människor av en annan åsikt. Det märks också tydligt i den Earth Hour-kampanj som genomförs 2013. Människor uppmanas att utmana varandra till mer klimatsmarta vanor under temat ”I will if you will”.

Utmaningarna handlar om att åka kollektivtrafik i stället för att ta bilen, äta mer vegetariskt, slänga mindre mat, källsortera och om att leva energismart både hemma och på jobbet.

Mätningarna efter kampanjen visar att mer än 30 procent av de som deltog i Earth Hour agerar för klimatet. Samma år når Earth Hour ett nytt globalt rekord med deltagare i 7 000 städer från 154 länder.

Efter fiaskot i Köpenhamn laddar världen om. Nya stora klimatevent och kampanjer genomförs som till exempel the Climate Walk och Divest-movement samtidigt som Earth Hour genomförs och IPCC fortsätter att släppa vetenskapliga rapporter. Efter nio år av vetenskaplig fakta i kombination med engagerande kampanjer fick till sist världen ett globalt klimatavtal. Världens ledare och länder enas om att vi ska minimera klimatförändringarna till väl under två grader, vilket har gett världen en färdplan. Samma år beslutar FN om 17 hållbarhetsmål. WWF har nått halvvägs med kampanjen – att världens beslutsfattare har enats kring en färdplan. Nu fortsätter Earth Hour med slutmålet i sikte – varje land ska ta fram en handlingsplan som gör att världen minimerar klimatförändringarna. En handlingsplan som varje land också genomför.

Efter tio år kan vi summera hur vi gick från klimatanalfabeter till ett globalt klimatavtal – en kombination av hjärna och hjärta i form av vetenskaplig fakta, ekonomiska rapporter och engagerande kampanjer har fört oss hit. Nu är det dags att ta oss i mål.

Den 19 mars 20.30 kommer en miljard människor i 172 länder, att släcka lampan på Earth Hour för att visa världens ledare att de behöver ta fram konkreta handlingsplaner som de också måste genomföra.

Sverige ligger långt fram i planeringen och svenska företag och städer går före. Nu är det upp till oss att visa framfötterna och tillsammans med resten av världen skyndsamt agera i klimatfrågan. Släck för en ljusare framtid.

Mariann Eriksson, kampanjansvarig Earth Hour, Världsnaturfonden WWF

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev