Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Från klimattoppmötet: Fri allokering överlever

Publicerad: 24 oktober 2014, 08:06

En klimat- och energipolitisk ram för 2020-2030 har tagit form, men allt hänger på hur det går i det internationella klimattoppmötet Paris 2015.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceStefan Löfven

En förändring från de inledande utkasten är att Europeiska rådet ska genomföra en översyn av de slutsatser som tagits fram efter klimattoppmötet i Paris i december 2015. Detta för att möta de medlemsländer som är oroade för att få länder utanför EU ska hänga med på tåget.

Det övergripande målet om minst 40 procents utsläppsreduktion av växthusgaser relativt nivån 1990 klarade sig. Till stor glädje för bland annat Stefan Löfven (S), så gick önskemålet om att lägga om principen för utsläppsreduktionen utanför utsläppshandelssystemet ETS igenom. Nu ska reduktionerna ske där det är mest kostnadseffektivt.

– Det gynnar länder som redan har gjort stora reduktioner, bland annat Sverige, säger statsministern.

Det läger som troligen är mest nöjt efter nattmanglingen är det som leds av Polen. Den fria allokeringen av utsläppsrätter utanför auktionsförfarande skulle tidigare skrotas, men överlever fram till 2030.

Kontrollen av hur dessa rätter används, som tidigare kritiserats av bland annat Greenpeace, ska stärkas, men detaljerna återstår för hur det ska ske.

En ny fond för investeringar i energisektorn etableras också hos Europeiska investeringsbanken, där uppföljningsmöjligheterna redan nu är säkrare.

Det finns dock en brasklapp i slutsaterna, om motsvarande insatser sker från världens andra stora ekonomier, kan de fria utsläppsrätterna trappas ner i snabbare takt.

De resterande huvudslutsatserna:
• Minst 27 procent energieffektivisering bör ske genom frivilliga insatser från medlemsstaterna, relativt nivån 2007.

• Minst 27 procents förnyelsebar energi ska finnas på EU-nivå 2030, relativt nivån 2007.

• Minst 10 procents sammankoppling av energimarknaden ska ske till 2020, 15 procent ska eftersträvas till 2030.

Läs dokumentet med slutsatser här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceStefan Löfven

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News