Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrike blir först i världen med att fasa ut fossila plastbestick

Publicerad: 21 september 2016, 08:07

Ett paket av nya strikta hållbarhetslagar ska göra Frankrike ledande inom hållbarhetsområdet. Nu blir landet först i världen med att fasa ut fossilplast i plastbestick, plastkoppar och plasttallrikar.


Ämnen i artikeln:

FrankrikeMatavfall

Som första land i världen har Frankrike beslutat att fasa ut fossil plast vid tillverkning av plastbestick, plastkoppar och plasttallrikar. Det nya förbudet mot engångsporslin som består enbart av fossilplast är en del av det paket av nya strikta miljölagar som Frankrike klubbade igenom i juli förra året, efter en flera år lång debatt. Tanken är att den fossila plasten ska fasas ut och ersättas med nedbrytbar bioplast. 2020 ska 50 procent av innehållet i engångsporslin utgöras av bioplast, 2025 60 procent.

Frankrike som satsar på att bli ett av världens ledande länder inom hållbara miljö- och klimatlösningar hoppas att det nya lagarna ska minska landets klimatpåverkan och öka den ekologiska hållbarheten.

Redan i mars 2015 beslutade landet att alla nya kommersiella byggnader delvis måste täcka sina tak med antingen solpaneler eller växter, eftersom grönska har en isolerande effekt samtidigt som det håller regnvatten och bidrar till biologisk mångfald.

I februari i år blev Frankrike det första landet i världen som införde ett förbud mot att livsmedelskedjor slänger eller förstör osåld mat. Lagen, som är ett resultat av en gräsrotskampanj bland franska konsumenter, tvingar matbutiker att underteckna ett avtal där de istället förbinder sig att skänka maten till välgörenhetsorganisationer eller matbanker. Det livsmedelsföretag som bryter mot de nya reglerna kan tvingas betala böter på 3 750 euro.

I juli i sällade sig Frankrike till de länder som infört ett förbud mot plastpåsar i livsmedelsbutiker.

Medan miljöorganisationer, medborgare och flera livsmedelkedjor uttryckt sig positiva till Frankrikes ambitiösa miljölagar så har förpackningsindustrin starkt motsatt sig förbuden. Pack2GoEurope, en organisationen som representerar förpackningsindustrin i Europa, menar att de nya lagarna strider mot EUs regler om fri rörelse av varor.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

FrankrikeMatavfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.