Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrike och Kina vill införa klimatkontroller

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

klimatmöte

Frankrike och Kina vill införa femårskontroller för att garantera att de länder som undertecknar det nya klimatavtalet lever upp till sina åtaganden.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiForskningGreenpeaceGreentech

Frankrike och Kina vill införa kontroller för att garantera att de länder som undertecknar det nya klimatavtalet lever upp till sina åtaganden. Enligt de båda länderna skulle kontroller leda till att ”stärka det ömsesidiga förtroendet och främja effektivt genomförande” av klimatavtalet.

Frankrikes president François Hollande befinner sig för tillfället i Kina där han söker stöd hos den kinesiske presidenten Xi Jinping inför klimatmötet i Paris som startar den sista november. I ett gemensamt uttalande sa de båda presidenterna att de länder som undertecknat klimatavtalet bör granskas vart femte år för att garantera att de fastslagna delmålen uppnås.

Kina som står för huvuddelen av världens klimatutsläpp har mötte stark kritik efter det senaste klimatmötet i Köpenhamn 2009 där man motsatte sig ett bindande avtal om minskade utsläpp av växthusgaser.

Men inför årets klimatmöte är förväntningarna på landet mer positiva. Li Shuo, Greenpeace klimatrådgivare för Kina, säger till The Guardian att Kinas minskade kolkonsumtion och starka utveckling inom förnybar energi visar att landet satsar på att ta en ledande roll i klimatfrågan. Överenskommelsen med Frankrike bör ses som ett steg på vägen menar han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev