Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrike och Schengen, mais non!

Publicerad: 20 oktober 2008, 07:38

Högtalarrösten på Montpelliers flygplats meddelar kort och gott att obevakat bagage automatiskt kommer att förstöras. Är det en ny grej från de bekväma fransmännen: den automatiska bagageförstöraren? En uppföljare till en annan fransk succé: den automatiska hundbajsupplockaren?


Schengenavtalet var en fin idé, men det fungerar inte i praktiken. Air France kräver fortfarande pass vid incheckning och ombordstigning (våren 2008). Säkerhetskontrollen på franska flygplatser kräver också pass. Det hjälper inte att försöka resonera med dem och påpeka att man är svensk och omfattas av Schengenavtalet. Det är som att prata med en vägg. Huvudsakligen för att de inte fattar engelska.

Bland de europeiska länder man förväntar sig ligga på en hög teknisk nivå ligger Frankrike ganska risigt till. Flygplatsrestaurangen tar inte kreditkort och personalen talar dålig engelska, eller ja, det är tur att "kaffe" låter nästan likadant på alla europeiska språk.

Man får säga till speciellt att man vill ha en taxi som tar VISA för de flesta vägrar ta emot kreditkort. Amex går inte alls, det är inte ”internationellt”. När taxichaufförens lilla terminal inte fungerar, är det bara ”fungerar inte” och så får man gå runt och leta efter en bankomat. När jag kommer tillbaka med cash och påpekar att chaufförens terminal måste vara trasig är han helt oförstående och svarar bara med det vanliga franska rycket på axlarna. Je ne sais pas. Och man kan inte köpa kontanter av hotellreceptionen för VISA-kortet, för ”så gör vi inte i Frankrike”.

Detta grämer mig, för jag läste franska i skolan och gillar Frankrike allmänt. Språket är vackert, mycket av världens vackraste musik och litteratur kommer från Frankrike och de är kapabla att bygga egna flygplan, flygledningssystem och atombomber, men att komma dit är som att resa 25 år tillbaka i tiden.

Vive la France!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.