tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrike väljer bort handelsavtal med länder utanför Parisavtalet

Publicerad: 26 september 2018, 09:09

Macron och Trump under det franska statsbesöket i Vita huset i april.

Foto: Joyce N. Boghosian/ Vita huset

I ett tal till FN:s generalförsamling meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att landet inte längre kommer ingå handelsavtal med länder som står utanför Parisavtalet.


Macron uppmanade även andra länder att upprätthålla handelsregler som garanterar ”rättvis konkurrens på lika villkor”. Efter sammanträdet klargjorde Macron för pressen att Frankrike kan komma att göra speciella undantag för vissa branscher, som bilindsutrin eller läkemedelsindustrin, men att landet inte kommer att ingå några stora, svepande handelsavtal med länder som inte godkänner Parisavtalet.
Macron följer därmed EU-parlamentets linje där en stor majoritet den 3 juli röstade för att klimat ska bli en huvudprioritering i EU:s utrikespolitik och att nya handelsavtal endast ska tecknas med stater som skrivit under Parisavtalet. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) var med och förhandlade fram lagstiftningen om klimatdiplomati i EU-parlamentet.
– Det är glädjande att Macron väljer att följa EU-parlamentet i denna fråga, det ger kraft bakom den resolution vi arbetade fram i somras. Nu hoppas vi att fler medlemsländer följer Macrons exempel och sätter press på USA, säger han till Aktuell Hållbarhet.
Även om Macron inte riktade sig direkt till Donald Trump så var det uppenbart att han talade om USA, som för tillfället är det enda land som valt att lämna Parisavtalet. USA:s utträde från Parisavtalet träder i kraft tidigast i november 2020.
Under ett möte i måndags träffades Macron och Trump för att diskutera frågor som rör handel. Båda parterna beskrev mötet som konstruktivt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev