Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrike vill fortsätta fiska utrotningshotad glasål

Publicerad: 10 november 2010, 09:26

Det blev inget stopp för export av glasålar från EU i förra veckan. Priset på de centimeterstora glasålarna har nu nått rekordnivån 2800 dollar kilot, cirka 20 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

ÅlEuFiskeFrankrikeKina

Det är New Scientist på nätet som skriver om ålstoppet, som var ett förslag från regeringens vetenskapliga rådgivare till EU om konventionen för handel med hotade arter, CITES.

Den europeiska ålen är akut utrotningshotad, antalet ålar som vandrar in från Sargassohavet till kusterna har fallit med 99 procent sedan 1980. Orsaken är framförallt överfiske och vattenreglering, där ålar dödas i vattenkraftverk och stängs ute från stora delar av sina forna habitat.

Enligt New Scientist rapporterade miljöorganisationen Traffic i förra veckan att 2 miljarder glasålar exporterades till kinesiska ålodlingar mellan 1998 och 2008. Ytterligare 2 miljarder fångades för att sätta ut i europeiska ålodlingar.

Det är de här 75 millimeter långa ålarna som ska vandra upp i Europeiska vattendrag och växa upp till vuxna ålar om cirka 20 år.

CITES ville ha nollexport för ål från EU, men det blev alltså tji då Frankrike sade nej. Det betyder snabba pengar och att risken är stor att den europeiska ålen utrotas.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

ÅlEuFiskeFrankrikeKina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.