måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrikes klimatdiplomati i fem viktiga punkter

Publicerad: 14 december 2015, 08:18

Frankrike har visat att de är världens främsta diplomatnation genom att ro i hamn det globala klimatavtalet. Det är en seger som vi bland annat har det franska värd- och ordförandeskapet att tacka för, skriver den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

Ämnen i artikeln:

FrankrikeKlimatavtalParis

1.  Diplomati under lång tid
Alla ambassader har prioriterat klimatfrågan och arbetat med tankesmedjor, näringsliv, fackförbund och miljöorganisationer. Detta har ofta skett med förhandlingsledaren Laurence Tubianas personliga engagemang. Sverige har också gynnats genom att Frankrikes förre förhandlingsledare Jacques Lapouge nu är ambassadör. Utrikesminister Faibus har under året även mött nästan alla världens ledare på stat-till-stat-nivå.

2. Arbetet är byggt från grunden
Klimatavtalet är byggt på åtaganden från alla de 196 parterna, INDC (Intended Nationally Determined Contributions) och Frankrike har varit pådrivande när det gäller att få in dem. Det har skett genom diplomatiska påtryckningar och teknisk assistans.

3. Användandet av symbolbruk får alla att känna sig hörda
COP-ordförande Fabius sade flera gånger: ”Vi fortsätter nu i indaba-form”, vilket betyder bara mer informella grupper och hade annars kunnat kallas ”réunions informelles”, men ordföranden valde att plocka upp zulu-uttrycket från klimatmötet i Durban, vilket är en passning till afrikanska delegater som uppskattas, skriver Tankesmedjan Fores.

4. Ledarskapet
Förhandlingarna leddes av utrikesminister Fabius istället för miljöminister Royal, vilket var en uppgradering av klimatfrågan som inte passerade obemärkt. Det resulterade i mer pondus och manöverutrymme när svåra frågor behövde lösas. Statscheferna var också med från början och det gav starka signaler hur viktigt avtalet är. President Hollande har också själv varit mycket involverad, med en sakkunskap vida överstigande statschefer som mer ceremoniellt invigt eller avslutat andra COP, skriver Fores.

5. Trivsamt klimat under förhandlingarna
När förhandlingarna började dra ut på tiden och det var dags att lägga fram texten så kallade fransmännen till en timmas lunch. Ett annat ordförandeskap hade kanske släppt texten direkt och fått folk att snabbt läsa igenom texten på bekostnad av lunch, och kanske hade resultatet blivit sämre. Människor på plats rapporterade också om att toaletterna var välstädade, att det nästan jämt fanns uppkoppling och att säkerhetskontrollerna var smidiga. Detta ska inte ha varit en slump, då Laurence Tubiana själv berättat om hur hon engagerat sig i förhandlarnas bekvämlighet ner på detaljnivå.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev