Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frankrikes regering riskerar stämning för bristande klimatarbete

Publicerad: 20 december 2018, 12:58

Franska miljöorganisationer planerar att stämma Frankrikes regering på grund av bristfällig hantering av klimatförändringen. På ett par dagar har miljöorganisationerna samlat in stöd från mer än en miljon människor som står bakom initiativet.


Frankrikes regering anklagas för bristande handlingskraft för att bromsa klimatförändringen och riskerar nu att få saken prövad i domstol. En grupp miljöorganisationer har skickat ett meddelande till president Emmanuel Macron och ett antal ministrar, där de påpekar att Frankrike misslyckas med att möta sina klimatåtaganden enligt nationell, europeisk och internationell lagstiftning.

Den franska regeringen har nu två månader på sig att svara miljöorganisationerna. Om svaret inte är tillfredsställande kommer den franska regeringen dras inför domstol i Paris.

”Vi strävar efter att ställa regeringen till svars genom lagstiftning”, säger Cristel Cournel, en av juristerna som har tagit fram underlag till fallet, till nyhetstjänsten Ends.

Miljöorganisationerna vill att regeringen vidtar åtgärder för att bromsa klimatförändringen, i linje med Frankrikes åtaganden i Parisavtalet. Dessutom efterfrågas åtgärder för att skydda Frankrike från klimatförändringens effekter.

I samband med att den franska regeringen meddelades om beslutet tidigare i veckan lanserade miljöorganisationerna även en namninsamling för att stödja fallet. Mer än en miljon människor har redan skrivit under namninsamlingen, enligt Oxfam i Frankrike som är en av initiativtagarna.

Cristel Cournel säger till Ends att initiativet är inspirerat av en tidigare liknande prövning i Nederländerna, där en domstol nyligen slog fast att regeringen måste vidta ytterligare åtgärder för att bromsa klimatförändringen. Den nederländska regeringen meddelade nyligen att den avser att överklaga domen.

De miljöorganisationer som ligger bakom det franska initiativet är lokala Greenpeace och Oxfam samt de franska grupperna Notre Affaire à Tous och Fondation pour la Nature et l’Homme, en stiftelse som har skapats av den tidigare miljöministern Nicolas Hulot.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.