Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Frans Timmermans om klimatanpassning: Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen

Publicerad: 25 februari 2021, 10:03

I klimatförändringarnas spår, översvämning med förödande effekter för boende i en av Madrids förorter. Nu presentera EU-kommissionen en ny strategi för klimatanpassning i unionen.

Foto: JJFarquitectos iStockphoto

EU:s nya strategi för klimatanpassning ska förbereda unionen på de oundvikliga klimatförändringarnas effekter. Med lärdomar från pandemin gäller det nu att vara väl förberedd.


När EU-kommissionen i går presenterade sitt nya program för klimatanpassning passade Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för den gröna given, på att dra paralleller till dagens akuta kris: 

”Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen, men vi kan göra vårt yttersta för att förbereda oss för dess oundvikliga effekter. Med den nya strategin kan vi snabba på och vidareutveckla klimatanpassningen. Om vi agerar i dag har vi fortfarande chansen att skapa ett klimatresilient samhälle”, sade han på en pressträff i Bryssel. 

I den nya strategin konstateras att klimatförändringarna redan medför stora ekonomiska förluster i EU, över 12 miljarder euro per år. Det drabbar inte bara ekonomin, värmeböljan i Europa 2019 var den dödligaste naturkatastrofen globalt sett under det året, med 2 500 dödsfall.

Det nya programmet innehåller få överraskningar och kan sammanfattas som mer av allt som redan görs. Climate-Adapt, EU-plattformen för att sprida kunskap om klimatanpassning, ska vidareutvecklas och utvidgas. Ett särskilt hälsoobservatorium förslås för att bättre kunna spåra, analysera och förebygga klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter. Kommissionen vill också hitta nya former för vidareutveckling och genomförande av nationella och lokala anpassningsåtgärder inom EU. 

Samtidigt är EU-kommissionen tydlig med att problemet är globalt och lyfter behovet av att främja internationella och regionala anpassningsstrategier, med ett särskilt fokus på Afrika och små östater.

Läs EU-strategi för klimatanpassning 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.