torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentar: Här finns 967 förslag för klimatet

Publicerad: 31 mars 2023, 04:45

Elever i samtliga av Karlstads kommunala förskolor och grundskolor har getts möjlighet att påverka kommunens klimatarbete.

Foto: Per Pixel Petersson/Karlstads kommun & Cornelia Jonsson

På bara några månader tog barn och unga i Karlstad fram närmare tusen förslag. I dessa tider är det något för landets alla politiker att inspireras av, skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg.

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I höstas skrev Aktuell Hållbarhet om Karlstads kommun som precis skulle dra igång ett elevborgarråd. Tanken var att barn i den kommunala förskolan och alla elever i den kommunala grundskolan skulle ges möjlighet att påverka kommunens klimatarbete.

– Vi har ju insett att när det kommer till klimatfrågan kanske vi i vuxenvärlden behöver en spark i häcken av våra ungdomar, sa då Johan Sjövall som är utbildningschef för grundskolan.

I januari i år startade så arbetet utifrån en frågeställning om hur Karlstads kommun kan bli mer miljö- och klimatsmart utan att någon kommer i kläm. Och nu i veckan fick Aktuell Hållbarhet en uppdatering om hur det har gått med projektet. Det visar sig att hela 967 förslag har tagits fram av barnen och eleverna.

Om några veckor, den 20 april, kommer två representanter från varje skola i årskurs 4-9 att delta i en stor workshop för elevdemokrati för att spetsa till och utveckla alla dessa idéer. Målet är 50 skarpa förslag som ska lämnas över till de styrande politikerna i kommunen.

Men kanske är det här något att inspireras av för fler än bara politikerna i Karlstad? I veckan kom Klimatpolitiska rådet med sin årliga utvärdering av regeringens politik. Rådet konstaterade bland annat att “den svenska regeringens nya politik hittills signalerar ett avsmalnande perspektiv mot energisektorn och specifikt på ny elproduktion. Detta fokus är för smalt för att politiken ska kunna leda till att klimatmålen uppnås på ett hållbart sätt.”

Skarpa förslag på klimatområdet ligger således helt rätt i tiden. Och kanske borde fler i vuxenvärlden inse att det behövs en spark i häcken av våra ungdomar för att skynda på arbetet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev