Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Är Trump nyckeln till klimatkrisens lösning?

Publicerad: 8 december 2017, 08:27

Behöver världen och människan en gemensam fiende för att lösa svåra uppgifter? I så fall kan Donald Trump vara en välsignelse för kampen mot klimatkrisen. Nästa vecka samlas världens beslutsfattare på One Planet Summit.


Förra veckan arrangerade Naturvårdsverket den årliga konferensen Klimatforum. Då publiken, knappt 400 personer som på något sätt arbetar med klimatfrågor, fick frågan om de trodde att världen kommer att nå Parisavtalets tvågradersmål så svarade en överväldigande majoritet nej. Totalt var det 224 personer som tryckte ”nej” på mentometerknapparna. Bara 55 deltagare tryckte på ja-knappen.

En av de deltagare som med stor sannolikhet svarade ja på frågan var Fores vd Mattias Goldmann. Det är svårt att inte smittas av Mattias Goldmanns glöd och driv som tycks mena att allt går att fixa med ett ”positivt mindset”. På Klimatforum var Mattias Goldmann till och med så optimistisk att han hävdade att det var bra för klimatet att Donald Trump röstats fram som president i USA. Han menade att världen ofta behöver en gemensam fiende för att kunna samlas kring en viktig fråga. ”Om vi inte hade Donald Trump så skulle vi behöva uppfinna honom”, löd Goldmanns resonemang.

Frågan är om ett ”positivt mindset” och en gemensam fiende som president Trump räcker för att vi i den övriga världen ska lyckas vidta tillräckliga åtgärder för att lösa klimatkrisen. Den här veckan presenterade forskare från Carnegie Institute of Science en ny rapport som visade att de mest träffsäkra klimatmodellerna visar en mer kraftfull global uppvärmning än vad som vanligtvis förs fram av IPCC. Enligt studien är de klimatmodeller som historiskt haft ”mest rätt” också de klimatmodeller som förutspår en kraftigare uppvärmning.

Nästa vecka samlas världens ledare i Paris på toppmötet One Planet Summit. Syftet är att två år efter FN:s stora klimatmöte som gav oss Parisavtalet nu diskutera hur världen tillsammans ska kunna genomföra ytterligare åtgärder i kampen mot klimatförändringen. Räkna alltså med att under nästa vecka se en rad positiva utspel från ledare för nationer och företag där de högtidligt lovar att dra sitt strå till stacken. Exakt hur konkreta dessa löften kommer att vara återstår att se.

Så hur går det då? Kommer vi fixa biffen? De mest pessimistiska framtidsprognoserna har lyckligtvis än så länge haft en tendens att slå fel i längden. Det enda rimliga är egentligen att sätta hoppet till att optimisterna, eller Goldmannisterna som vissa kallar dem, kommer att få rätt. Och att själv försöka ta sitt eget klimatansvar. Med eller utan Donald Trump.

Jon Röhne
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.