Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Dags att lyssna på den nya generationen

Publicerad: 21 oktober 2016, 07:35

Ungas insikter och kompetens kan skapa stora möjligheter för din organisation. Att inte göra representanter för den nya generationen delaktiga i organisationens planering och strategiska processer är en stor risk, skriver Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.


Tidigare i veckan presenterade Aktuell Hållbarhet listan över hållbarhetstalangerna 2016 och i samband med att nya utgåvan smyglanserades bjöds samtliga 33 talanger (nästan alla kom) samt de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige till en informell träff hos Fores i Stockholm.

Det diskuterades trender, utmaningar och delades erfarenheter och insikter. Jag imponerades över den drivkraft och energi den nya generationen som nu kliver ut på arbetsmarknaden har. Den nya generationen står ofta fast förankrad i värdegrund där hållbarhet är en självklarhet. De är passionerat drivna och ser på världen, sättet att göra affärer och att lösa problem med helt andra ögon än vi som anlänt till världen under tidigare decennier.

Den nya generation förstår, bemästrar och driver på den stora omställningen som sker i samhället nu. För många av dem är det en självklarhet att nya tekniska digitala lösningar förenklar livet och att en mångfald av kön och etnisk bakgrund är värdefullt. För dem är det både miljömässigt och affärsmässigt bättre att dela än att äga. Strategiskt hållbara val i det stora och lilla tycks liksom inprogrammerade i DNA:t. Nästa generation kommer troligen exempelvis inte ha något problem att ersätta kobiff med insektsdito.

Att därför inte göra representanter för den nya generationen delaktiga i din organisations planerings- och strategiska processer är en lika stor risk som det kommer att skapas möjligheter om du bjuder in dem.

Läs listan och inspireras. Använd den gärna också – som Mattias Goldmann på Fores sa tidigare i veckan – som inspiration när du behöver rekrytera nya stjärnor till din organisation.

Jag vill också bekänna att vi på redaktionen hade det riktigt svårt att välja ut bara 33 personer från det starka startfält som nominerades av er läsare. Det finns så många mer som förtjänar att lyftas upp. Nästa år lovar vi att göra listan längre.

Mikael Salo, chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.