Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Därför vinner Kalifornien klimatkriget över Donald Trump

Publicerad: 26 januari 2017, 15:06

”Kommer då 10 stater som representerar 25 procent av USA:s befolkning nu vika ned sig bara för att Donald Trump flyttat in i Vita Huset? Mycket lite talar för det. ”


Sedan Donald Trump blev president är det ingen tvekan om vart miljö och klimatpolitiken är på väg – i en helt annan riktig än den som hans föregångare har stakat ut. Nu ska regleringar på fordonsmarkanden bort, bidrag för sanering av förorenad industrimark strypas och klimatpolitiken raderas från agendan. Miljontals människor som tidigare övertygats om behovet av en annan livsstil för att hålla temperaturökningen under 2 grader möts av ett annat budskap av sin president. Inget kommer att hända med klimatet, ät drick, tanka din bensinslukande bil och var glad.

Men den som trodde att denna u-sväng skulle gå obemärkt förbi kan inte ha mer fel. Nu börjar ett krig där folkrika delstater med Kalifornien i spetsen ifrågasätter, bråkar och slåss för att få behålla den miljö- och klimatpolitik de slagits för i decennier. I frontlinjen står Kaliforniens guvernör Jerry Brown som har med sig en delstat med en av världens tuffaste lagstiftningar på klimatområdet. Det handlar bland annat om utsläppshandel, subventioner för elbilar och långtgående utsläppskrav för nytillverkade bilar. Med andra ord sådant som Donald Trump högljutt föraktar.

Lagstiftningen där på västkusten skiljer sig markant från resten av USA. År 2012 fick man den federala makten i Washington gå med på att Kalifornien fullt ut skulle få gå sin egen väg. President Barack Obama tyckte det var utmärkt med en delstat som ville och vågade gå före och i uppgörelsen slogs det också fast att andra delstater kunde välja mellan de federala reglerna eller att ta rygg på Kalifornien vilket ytterligare nio stater gjorde.

bjorn-anderberg-kommentar-halvfigur

Kommer då 10 stater som representerar 25 procent av USA:s befolkning nu vika ner sig bara för att Donald Trump flyttat in i Vita Huset? Mycket lite talar för det. De federala undantag som ligger till grund för den alternativa klimatpolitiken gäller fram till år 2025, och det finns inga kända konstitutionella vägar att göra något åt den saken. Och år 2025 är i vilket fall inte Donald Trump president.

Björn Anderberg
Redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.