Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Det är i EU-parlamentet det händer

Publicerad: 26 oktober 2018, 08:13

PORTRÄTT på NN den 12 december 2017 i tidningshuset på Gjörwellsgatan 30, Stockholm

Avsaknaden av regeringspolitik skapar ett märkligt tomrum för den som arbetar som hållbarhetsjournalist. Lyckligtvis händer det mycket i EU just nu, och det är där majoriteten av svensk miljö- och hållbarhetspolitik initieras. I veckan har det fattats en rad viktiga beslut i EU-parlamentet.


Flera spännande hållbarhetsrelaterade förslag har lagts fram av EU-parlamentet den här veckan. Bland annat presenterade parlamentet på onsdagen sitt förslag på ändringar i EU:s budget för 2019 som EU-kommissionen lagt fram. Parlamentet ställde här flera krav på höjningar av anslag inom klimatområdet.

EU-parlamentet föreslog bland annat höjningar om 700 miljoner kronor till EU:s forskningsprogram till år 2020. Ur ett hållbarhetsperspektiv är detta viktiga pengar då en stor del av den EU-finansierade forskningen syftar till att hitta lösningar för att göra en grön omställning. Det handlar om forskning för att ta fram nya hållbara produkter och tjänster samt forskning om förnybar energi och rena transporter.

En annan budgetändring som EU-parlamentet kräver är ökade anslag till EU-programmet Connecting Europe Facility, CEF. Här föreslås att programmet tilldelas ytterligare 256 miljoner kronor, vilket skulle innebära en årlig budget på över en miljard kronor. Vad är då CEF? Som EU-parlamentarikern Jakop Dalunde i veckan förklarar för omvärldsbevakningstjänsten AH Direkt arbetar programmet Connecting Europe Facility med att identifiera och lösa alla flaskhalsar som finns i det europeiska tågnätet. Alla som försökt boka en tågbiljett mellan EU:s länder vet att det näst intill är omöjligt att hitta tågresor med rimliga tider, rimliga priser och med ett rimligt antal tågbyten. Jakop Dalunde konstaterar att det i dag inte finns någon som ansvarar för helhetsperspektivet för den europeiska järnvägen. Därför menar han att arbetet inom CEF är avgörande för att tåget i Europa ska kunna konkurrera med flyget.

I veckan röstade EU-parlamentet också med stor majoritet igenom ett förbud mot engångsartiklar av plast, vilket fick stort genomslag i medierna. Både Svenskt Näringsliv och plastindustrins branschorganisationer protesterade in i det sista, men i övrigt hyllades beslutet nästan unisont.
“EU måste sopa rent framför egen dörr, även om många andra är klart värre i sitt användande av plast. För att minska de fossila utsläppen och nedskräpningen i miljön så är en minskad plastkonsumtion viktigt”, sade till exempel EU-parlamentarikern Fredrick Federley till AH Direkt i veckan.

Veckan i parlamentet avslutades i Strasbourg med ett beslut och ett ställningstagande inför FN:s kommande klimatmöte COP24 i polska Katowice i december. Här kom parlamentet överens om att EU bör åta sig att minska utsläppen med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Det handlar alltså om en rejäl höjning av EU:s nuvarande åtagande där vi lovar att minska utsläppen med 40-procent. I den icke bindande resolutionen föreslog EU-parlamentet också att EU uppnår nollutsläpp till år 2050.

Som vanligt ska det tilläggas att ställningstaganden i EU-parlamentet är ganska långt ifrån färdig EU-politik. Alla beslut i parlamentet ska förhandlas med EU:s ministrar och med EU-kommissionen. Parlamentets krav på EU-budgeten möttes till exempel omedelbart av ministerrådet som meddelade att rådet inte kommer att acceptera parlamentets alla budgetkrav. Men, parlamentets ord är viktiga. Och i veckan har parlamentet utan tvekan tagit EU flera steg närmare den omställning som kommer att krävas i Europa.

Jon Röhne
redaktionschef, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.