Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Ett brott mot mänskligheten?

Publicerad: 10 mars 2017, 08:43

Scott Pruitt, ny chef för EPA i USA, gick i går ut med sin position i klimatfrågan. ”Lika galet som att tro på Hades, troll eller att jorden är platt”, skriver Mikael Salo, chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.


Scott Pruitt, ny chef för amerikanska miljömyndigheten EPA, har nu offentliggjort sin position i klimatfrågan.
– Jag tror att det är mycket svårt att med precision mäta mänsklig påverkan på klimatet, och det är enorma åsiktsskillnader om graden av påverkan, sa han till den amerikanska tv-kanalen CNBC i går och förtydligade att han inte tror att utsläpp av koldioxid är den primära bidragande orsak till den globala uppvärmningen.

Herrejesus.

Den vetenskapliga diskussionen är avklarad sedan många år.

Pruitt går dessutom emot en färsk rapport från Nasa och vädermyndigheten NOAA.  Han går också emot Parisavtalet som världens länder, inklusive USA, har enats om.

Människans påverkan på klimat är ett av de största hoten mot vår civilisation. Punkt.
Att med tror- inte-på-argument förkasta klimatförändringen är i dag är lika icke-intellektuellt och galet som att tro på Hades, troll eller att jorden är platt.

Jag vågar tro att miljöchefen Pruitt är införstådd med vetenskapliga fakta, för så galen kan han faktiskt inte vara? Däremot tror jag att han medvetet förhalar omställningen till ett klimatsmart samhälle. Gissningsvis för att förlänga sina affärsvänners förmåga att krama profit ur sina investeringar i olja och kol.
Vi vet att klimatförändringen medför extremväder som torka och skyfall samt havsnivåhöjningar som på sikt kommer att driva miljoner människor på flykt, åsamka svält, lidande och sannolikt kosta många människor livet. Vi ser redan idag effekter av ett förändrat klimat.

Det vore väl då moraliskt och etiskt rätt att agera för att förhindra eller förmildra detta – istället för att stå passiv eller ännu värre – agera på ett sådant sätt som förstärker effekterna?

Vore det då inte rimligt att ställa en person som står passiv eller förstärker klimateffekterna radikalt till svars för sina handlingar? Det vore kanske rimligt att stå till svars för brott mot mänskligheten?

Sju barn fick ju 2016 rätt när de stämde delstaten Washington för att den underlåtit att vidta åtgärder mot klimatförändringar. 

En framtida klimattribunal känns inte helt overklig.
I bjärt kontrast till USA konstaterar miljögurun Stefan Edman i en krönika att solen skiner i Kina som installerar mest solceller i hela världen och varje timme under 2016 invigde  två nya vindkraftverk. Kina skapar 13 miljoner nya gröna jobb genom att satsa 3 300 miljarder kronor på förnybar energi kommande fyra år.

Det känns relativt lätt att förutspå vilken kontinent som är mest välmående om 10-20 år.

För övrigt har jag fått höra att SMHI har nya spännande saker på gång. Exempelvis kommer ett nytt verktyg för simulering av havsnivåhöjningarna om några månader. Om jag skulle äga kustnära fastigheter i södra Sverige och skulle vilja behålla värdet i investeringen skulle jag sälja – NU.
Jag tror att marknaden när som helst börjar prisa in de kustnära klimatriskerna.

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.