Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Farligt att göra det bästa till det godas fiende

Publicerad: 9 december 2016, 08:55

Ekokriget fortsätter rasa. Radikala positioner och onåbara visioner och mål åstadkommer sannolikt större skada än nytta, skriver Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i en kommentar där han vill mäkla fred mellan falangerna.


Systemfel, systemfel, systemfel! skriker talaren ut från scenen. Publiken är initierad, ansvarig och företrädare för hela branschen.
Men vad ska vi göra då – i praktiken – för att röra sektorn i en mer hållbar riktning? lyder följdfrågan.
SYSTEMFEL! basunerar talaren ut igen.

Det finns många exempel på hur polariserad och infekterad debatt slagit rot i miljö- och hållbarhetsvärlden och tvingat in frågor i ett fryst läge.

Konventionell mot ekologiskt odlad mat är ett exempel. Ett par gånger om året  drabbar två läger från två olika falanger samman på bland annat morgontidningarnas debattsidor eller här hos oss på Aktuell Hållbarhet. Samtidigt brukar miljörörelse och en eller två stora detaljhandlare ansluta till slagfältet. Ett annat exempel är debatten om genmodifierade organismer. Ett tredje är den om kärnkraftens vara eller icke-vara i den framtida energiförsörjningen.

Skådespelet är inte helt olikt ett skyttegravskrig där antagonisterna grävt ner sig så djupt att fältslaget tenderar och riskerar att bli längre än ett världskrig. Ofta finns ett antal auktoriteter som diagnosticerar och problematiserar och skriker systemfel. Ofta kommer dessa representanter från miljörörelse, intresseorganisation eller representerar ett särintresse. Positionen är reaktionär och sällan är budskapet eller inställningen för den delen lösningsorienterad.

Det ligger något mänskligt över att eftersträva det som alltid varit, det som gynnar ens egna intressen eller sin egen tro. Det är så vi människor fungerar. Men det bästa blir alltså det godas fiende när ytterligheter möts. Radikala positioner och onåbara visioner och mål åstadkommer sannolikt större skada än nytta eftersom de skapar låsningar och tar kraft och energi från en konstruktiv dialog.
En hållbar väg framåt i att skapa en riktig dialog om hur anpassning och omställning ska ske. En första början är att verkligen försöka förstå varför motparten har grävt sin skyttegrop så djup och vi kommer troligen kunna särskilja emotionella från faktabaserade argument. Det är ofta där knutarna sitter.

När vi ändå är inne på ämnet. Ekologiskt och konventionellt jordbruk levererar på olika hållbarhetsvärlden och det finns faktiskt ingen större motsättning mellan dessa två produktionsmetoder. De båda kan och kommer att samexistera.

Mikael Salo
Chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.