Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fredagskommentaren: Fejkade solpaneler och myten om Bosse

Publicerad: 11 November 2016, 12:38

Den senaste veckan har redaktionen nåtts av berättelser om att billiga fejkade solpaneler används som statussymboler. Det handlar alltså om personer som sätter upp attrapper av solpaneler, som inte genererar någon el, på sina hus för att visa att de har råd – och kanske för att visa vilka goda världsmedborgare de är.


Berättelsen är förstås tragikomisk. Det är lätt att föreställa sig villaägaren Bosse som under natten smusslar upp sina billiga fejkpaneler på taket för att sedan gå ut på morgonen och stolt briljera för grannen.

Berättelsen är samtidigt både sorglig och hoppingivande. Sorglig för att den så tydligt pekar på människans ständiga och desperata jakt på bekräftelse. Hoppingivande då den tyder på att hållbarhet och klimatansvar är ”rätt” också hos personer med extremt stora bekräftelsebehov.

Tanken om att solpaneler blivit en statusmarkör presenterades redan 2014 av dåvarande ordförande för Naturskyddsföreningen Svante Axelsson i boken ”Vår tid är nu: Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen”. Där menade Axelsson att solceller i dag håller på att ta över nyrenoverade kök som villaägarens främsta statussymbol.

Men är då veckans berättelse sann? Finns villaägaren Bosse med fejkpaneler på taket på riktigt? En snabb googling visar i varje fall att marknaden för fejkpaneler finns. Många solpanelstillverkare har billiga, icke fungerande, solpanelsattrapper för samtliga modeller.

Men tyvärr, eller kanske som tur är, verkar det som att Bosse med sina fejkade solpaneler är en myt – en ”råttan i pizzan” för den nya hållbarhetsgenerationen. Den belgiska solpanelstillverkaren GH Solar förklarar till exempel torftigt under rubriken ”Fake solar panels or dummies: what and why?” att fejkpaneler används av estetiska skäl för att skapa jämna antal solpaneler i storskaliga installationer. På diskussionsforumet Solarpaneltalk.com har frågan lyfts i ett antal trådar men ingen tycks med säkerhet kunna bekräfta ett enskilt fall där någon gjort en installation som enbart består av fejkpaneler.

Oavsett om Bosse finns eller inte så är det förstås bra om solpaneler blir en statussymbol. Det går förmodligen inte att underskatta vikten av att förnybar energi paketeras på rätt sätt för att den ska få ett brett genomslag. Här är Tesla det lysande exemplet och en relevant fråga är definitivt hur elbilsmarknaden sett ut utan Elon Musk? Nissan Leaf är säkert en fantastisk bil men någon riktig statussymbol kommer den aldrig att bli.

jon-rohne-halvfigur-webb

Inte oväntat är det också Elon Musk som kan komma att revolutionera marknaden för solpaneler i och med den nya satsningen ”Solar Roof” som säljer estetiska, ”osynliga”, solpaneler som liknar vanliga takplattor. Förhoppningsvis kan ”snygga” solpaneler locka ytterligare en grupp bekräftelsesugna personer. Värst blir det förstås för Bosse, om han nu finns, som måste byta till nya fejkpaneler.

Jon Röhne
Redaktör, Aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.