Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fredagskommentaren: Hållbara investeringar här för att stanna

Publicerad: 25 November 2016, 09:05

2016 har lyfts som året då hållbara investeringar verkligen slår igenom. Året går nu mot sitt slut och mycket tyder på att förståsigpåarna haft rätt.


Det förvaltade kapitalet i USA uppgår i år till cirka 40 biljoner USD. Av dessa är 8,7 biljoner investerade med någon form av hållbarhetskrav. Det hållbart förvaltade kapitalet i USA har alltså nära dubblats sedan 2014 och står i dag för drygt 20 procent.

Länge hyste finanssektorn en oro för att hållbara investeringar underpresterade och att hållbarhetskrav drog ned den riskjusterade avkastningen. De här farhågorna har dock kommit på skam efter att allt fler studier visat hur hållbara investeringar under flera år slagit jämförbara index som exempelvis S&P 500.

En milstolpe var definitivt rapporten ”Sustainable Reality” som släpptes av Morgan Stanley i mars 2015. Där konstaterade den globala finansjätten att ”hållbar investeringar vanligtvis möter, och ofta överträffar, resultaten från jämförbara traditionella investeringar” och att fonder med hållbarhetsfokus har samma, eller högre, medianavkastning jämfört med traditionell fondförvaltning.

Nyligen visade forskare kopplade till Misum vid Handelshögskolan i Stockholm att de svenska AP-fonderna och den stora norska ”Oljefonden” inte påverkats, vare sig positivt eller negativt, av att utesluta bolag av principiella skäl. Helt tvärt emot vad klassisk finansiell teori föreskriver.

Donald Trump då? En stor del av det som räknas som hållbart förvaltat kapital är i dag investerat i sektorn ”förnybar energi”. Utvecklingen av USA:s energipolitik kan därför vara avgörande. Här skiljer sig bedömningarna något, men många tunga investerare har efter valet hävdat att deras hållbara investeringar kommer att stå emot den nya presidentens ”anti-klimat-agenda”. Tryggheten ligger till stor del i att förnybar energi i dag anses vara ett konkurrenskraftigt och kostnadseffektivt alternativ till fossila motsvarigheter.
Enligt FN-initiativet Principles for Responsible Investments, PRI, som samlar en stor del av världens största kapitalförvaltare, innebär den nya Trump-administrationen både utmaningar och möjligheter. Organisationen uppmanar sina medlemmar att aktivt engagera sig och föra en dialog med den nya presidenten.
”Tänk för ett ögonblick om majoriteten av PRI:s medlemmar tillsammans förklarade möjligheterna med hållbarhet för Donald Trump. Det skulle vara kraften i 62 biljoner USD som stirrar honom i ansiktet”, skriver PRI till sina medlemmar.

Hållbara investeringar tycks alltså, oavsett Trump, vara här för att stanna. Mycket av kapitalet går fortfarande i en ohållbar riktning. Men bollen är definitivt i rullning och accelerationen ökar.  En sak står också klar – den som fortfarande vill investera i oetiska eller ohållbara projekt kan inte längre använda riskspridning och avkastning som argument. Investerare som investerar ohållbart måste förklara sig. Frågan är nu hur.

Jon Röhne
Redaktör, Aktuellhallbarhet.se

Den 31 januari arrangerar Akutell Hållbarhet konferensen Hållbara Finanser i Stockholm. Klicka här om du vill veta mer.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.