måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Har dagens vd:ar sämre moral?

Publicerad: 19 maj 2017, 08:40

Andelen vd:ar som får sparken på grund av etiska övertramp ökar. Frågan är vad det beror på.


SCA:s Jan Johansson, Swedbanks Michael Wolf, Sörmlands Sparbanks Joacim Lingren, Göteborgs Stads Leasings Ove Eriksson och Göteborg Energis Anders Hedenstedt.

Listan på svenska vd:ar som den senaste tiden tvingats lämnat sina uppdrag på grund av mer eller mindre allvarliga etiska klavertramp kan göras lång. Precis som med mycket annat känns det kanske som att det blir värre med åren. Att vd-elitens moraliska kompass, dess girighet och dess brist på ansvar blir värre och värre. Den känslan kan dock vara förrädisk.

Revisionsfirman PwC granskar regelbundet vd-rollen i världens 2 500 största företag. I sin senaste studie konstateras att andelen vd:ar som tvingas lämna sina tjänster på grund av etiska övertramp ökar. Av alla vd-avhopp i världens 2 500 största bolag under perioden 2007-2011 var 3,9 procent enligt PwC orsakade av etiska övertramp. Under kommande femårsperiod, 2012-2016, hade den andelen ökat till 5,3 procent.

Aha, vad var det jag sa! Kanske somliga har lust att utbrista. vd:arna blir bara värre!

De som gjort studien på PwC har dock en annan uppfattning. PwC:s tolkning av resultaten är att det inte finns något som tyder på att moralen blivit sämre hos världens företagsledningar. Tvärt om anser de, visserligen utan tydliga belägg, att företagens ansvarstagande ökar.

Att fler vd:ar får gå med svansen mellan benen beror enligt PwC främst på en allt tuffare offentlig granskning av de stora företagen. Enligt PwC ställs också allt hårdare ansvarskrav på den högsta ledningen i företagen. Enligt deras resonemang skulle alltså incidenter som förr hade fått passera i dag leda till avgångar.

PwC är tydliga med att de inte har faktiska belägg för att vd:ar inte blivit mer oetiska. Men de påpekar att det inte heller finns några belägg för att de skulle ha blivit mer oetiska.

Eller som en partner på PwC uttrycker det: ”Våra siffror kan inte visa om det begås fler fel i stora företag i dag än tidigare. Men vi tvivlar på att det skulle vara så. Vi baserar detta på vår egen erfarenhet av att arbeta med hundratals företag under många år”.

Förhoppningsvis har PwC rätt när de pekar på ökad transparens och tuffare granskningar som orsak till att fler oetiska vd:ar sparkar. En sak som PwC däremot inte tar upp är vem och hur granskningen av företagsledningen går till. De skriver inte den tuffa verkligheten för den granskande journalistiken eller för de granskande oberoende organisationerna.

Frågan är förstås vad som händer om andelen vd:ar som får sparken på grund av etiska övertramp minskar? Hur ska vi tolka resultaten om PwC:s procentsiffra minskar under nästa femårsperiod, 2017-2021? Beror siffrorna då på att världens vd:ar blir mer etiska? Eller beror det på en minskad transparens och sämre granskning? Kanske som en följd av ”fake news” och minskade resurser för grävande journalistik?

Tyvärr kommer vi kanske inte att veta med säkerhet då heller?

Jon Röhne
redaktör, Aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev