Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Historisk vecka med 400 PPM i atmosfären

Publicerad: 30 september 2016, 07:40

Koldioxidhalten i atfmosfären har nu parkerat sig över 400 miljondelar. Ett tröskelvärde som enligt IPCC betyder två graders temperaturhöjning. Samtidigt som EU misslyckas enas kring hur länderna ska agera för att nå 1,5 grader.


Den här veckan går till historien. Inte är bara är medeltemperaturen i ”september på väg mot 2-4,5°C över det normala” enligt klimatexperten Pär Holmgren som i sociala medier konstaterar att juli och september nått rekordtemperaturer. Den här veckan har också atmosfären passerat tröskelnivån 400 miljondelar (ppm) koldioxid. Experterna konstaterar att vi nog aldrig inom överskådlig framtid kommer att understiga 400 ppm igen. Det här allvarligt eftersom det är det tröskelvärde som IPCC angett som kritiskt för att klara målet på max två graders medeltemperaturhöjning.

Samtidigt är Parisavtalet är på väg att träda i kraft på rekordtid, men utan EU som undertecknande part.  EU-länderna kan helt enkelt inte enas om hur utsläppsminskningarna ska fördelas. De nordiska länderna sätter press på EU som idag fredag befinner sig i extrainsatt möte kring detta. Den europeiska unionens trovärdighet står här på spel eftersom man historiskt har varit en pådrivande kraft i klimatförhandlingarna. Nästa klimattoppmöte COP 22 hålls i Marocko i 7-18 november. 

mikael-salo-halvfigur

Parisavtalet har som mål att hålla den framtida medeltemperaturhöjningen till så nära 1,5 grad som möjligt. Vi bör samtidigt förbereda oss på konsekvenserna och effekterna för 2 eller 3 grader.

Mikael Salo, chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.