Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Klimat, olivolja och populism

Publicerad: 16 september 2016, 08:21

I EU-parlamentet i Strasbourg var det terminsstart i veckan, en ny termin där Brexit, klimat, migration, handel och andra för Europa avgörande frågor ligger och väntar på politiska debatter och avgörande beslut.


I EU-parlamentet i Strasbourg var det terminsstart i veckan, en ny termin där Brexit, klimat, migration, handel och andra för Europa avgörande frågor ligger och väntar på politiska debatter och avgörande beslut. EU-kommissionen ordförande Jean Claude Juncker på besök ville framstå som en rektor som gav sin elever goda råd. Han förmanade: ”Behåll era särarter, men ta vara på det som förenar och låt inte populismen förgifta vårt projekt.”

Lyssnar eleverna på sin rektor? Det finns anledning att tvivla.

I höst ska det avgöras hur stor andel av utsläppsminskningen i den icke handlande sektorn som ska falla på varje land. Klimat- och energikommissionären Miguel Areas Cañete har under sommaren filat på ett excelark och kom till parlamentet med sina fördelningsnycklar. Byggt på EU-ländernas BNP föreslås för Sverige pensum på 40 procents minskning av utsläppen av växthusgaser till år 2030, räknat från år 2005. Medan Polen kommer betydligt lindrigare undan med endast 7 procent på sin lott. Och för Bulgarien är andelen 0 procent.

Är parlamentarikerna nöjda och glada, ställer de sig upp och förselsår att hemlandet ska ta en större del av ansvaret för klimatets skull? Inte riktigt så, den svenska EU-parlamentarikern Jasenko Selimović (L) suckar uppgivet efter debatten om bördor och konstaterarar att det finns länder som på allvar räknar löv på träden för att argumentera ned sina andel.

Sedan kan vi ta det där med olivoljan och Afrika. Tunisien är det enda land där den arabiska våren har fört med sig en gynnsam demokratisk utveckling. För att bygga vidare på den vill landet utveckla sin handel med EU och sälja mer olivolja. Men i dag reses tullmuren när tunisierna sålt kvantiteter som motsvarar 2 procent av olivoljekonsumtionen i EU. Samtidigt är en ung generation sydeuropéer allt mindre intresserade att det hårda arbetsintensiva jobbet som olivodlare, produktionen sjunker i unionen.

När EU-parlamentet en sen kväll ska diskutera nya kvoter för tunisisk olivolja vaknar ledamöterna till och talarlistan växer. Miljö, säkerhet, bristande hygien, en hälsofara för Europas barn. Argumenten tar aldrig slut när ledamöter företrädesvis från Sydeuropa ska förklara varför EU:s produktion av olivolja måste skyddas.

bjorn-anderberg-kommentar-halvfigur

Både när de gäller klimatet och olivoljan, tror parlamentarikerna själva på argumenten eller är de i Brexit-tider rädda för en misstänksam hemmaopinion som undrar vad EU gör för dem? Populismen fortsätter att vara EU-projektets värsta fiende precis som rektor Juncker fruktar.

Björn Anderberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.