Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Lite bonus malus i bilförsäkringen skulle inte skada

Publicerad: 2 december 2016, 07:45

Vilket försäkringsbolag blir först med klimatsmarta försäkringar över hela linjen? Det frågar sig Björn Anderberg i veckans fredagskommentar.


Försäkringsbranschen är den samhällsinstitution som borde vara mest intresserade av klimatarbete i alla dess former, då varmare klimat och ett mer nyckfullt väder kan leda till stora skadekostnader för företag, privatpersoner och offentligheten (kommuner, stat och landsting). Men ännu återspeglas det varken i försäkringsbolagens marknadsföring eller produkter.  Vilket försäkringsbolag blir först med klimatsmarta försäkringar över hela linjen?

Människor försöker vara rationella och om vi bortser från staten så väljer nästan alla att sälja en del av sin klimatrisk – så att kostnader som kan komma i spåren av dramatiska klimatförändringar betalas av någon annan. De har helt enkelt försäkrat sig.

Självklart sitter inte försäkringsbranschen still och inväntar nästa översvämning och skyfall. Om ingen agerar riskerar premierna att skjuta i höjden och viss egendom kommer då inte längre att kunna försäkras. I förlängningen hotas försäkringsbolagens existens om bolagen inte är beredda på det som komma skall.

Hur kommuniceras då denna för försäkringsbranschen så avgörande fråga, och vad ser vi av produktutveckling för att möta utmaningen? Inte särskilt mycket. På de stora försäkringsbolagens hemsidor finns en del allmänna råd om klimatanpassning till villaägare och några rader om det interna klimatarbetet i bolagen. Med sin breda kundkrets i hela samhället skulle den här branschen kunna göra så mycket mer och dessutom tjäna på det i ett längre perspektiv.

Själva klimatanpassningen är förstås inget som försäkringsbolagen själva kan stå för. Det ligger helt och hållet i händerna hos dem som köper försäkring. Inom kommun och företagsförsäkring finns stora möjligheter att ställa krav på relevant riskhantering och till och med neka försäkring till den som inte agerar.

För att få alla andra att agera krävs ett nytänkande, nya prismodeller och styrmedel. Här är några konkreta förslag:

bjorn-anderberg-kommentar-halvfigur

Nästa alla har en hemförsäkring, bolagen skulle till exempel kunna sänka premien för den som väljer att avstå privatbil. De skulle kunna sänka premien för den som väljer solceller, eller på annat sätt kraftig minskar sina energiförbrukning. Helt enkelt tydligare koppla försäkringen till beteende ur ett klimatperspektiv. Och varför finns det inte en klimatkoppling i bilförsäkringarna? Den som väljer att köra få mil eller på el eller förnybart drivmedel är med och bidrar för att minska växthuseffekten. Lite bonus-malus i bilförsäkringssystemet kräver varken riksdags- eller EU-beslut.

Björn Anderberg
Seminarieproducent, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.