söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Lyft blicken från strategikäbblet

Publicerad: 22 september 2017, 05:09

Nu har jag tröttnat på politiska kommentatorer. De må vara suveräna analytiker och ha järnkoll på vad som pågår i regering, riksdag och partidistrikt runtom i landet. Men ärligt talat – vad är egentligen meningen med den rapportering som de håller på med?


Vår värld befinner sig i en kris – eller rättare sagt, många stora kriser samtidigt – orsakade av oss människor. För att vår art ska kunna fortsätta leva gott här på Jorden utan att förstöra förutsättningarna för vårt eget liv måste vi ställa om vårt sätt att leva, och det snabbt. Är det fler än jag som tycker att det i det läget känns lite magstarkt att ägna det mesta av tiden åt att granska det politiska spelet snarare än själva politiken?

Vi på Aktuell Hållbarhet försöker ge dem som jobbar med hållbarhetsfrågor den omvärldsbevakning och analys de behöver för att lyckas med sitt uppdrag att göra världen mer hållbar. Politiska kommentatorer borde vara inriktade på att ge allmänheten den omvärldsbevakning och analys de behöver för att göra världen mer hållbar genom att välja rätt politiker. Så att transformationen mot en hållbar värld kan ta fart och accelerera.

Om ett år är det val till Sveriges riksdag. Istället för detta ständiga fokus på hur politiker och partier försöker vinna röster, sätt er ner och analysera vad som gjorts och inte gjorts under innevarande och förevarande mandatperioder. Granska sedan de olika partiernas visioner för att skapa ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart Sverige. Det skulle vara spännande på riktigt!

När politisk journalistik inte längre handlar om hur visionerna för en hållbar värld ser ut och hur vi ska nå dit – då ligger den inte i det allmännas intresse utan är endast ett användbart verktyg för partiernas egna strateger och enskilda politikers klättring mot toppen.

Jag säger inte att allt är dåligt. Men själva grundinställningen är fel. Låt granskningen handla om sakfrågorna, ge oss väljare inblick i vad partierna står för – egentligen. Belys de politiska förslagen och besluten istället för partistrategier.

Våra politiker har faktiskt beslutat att vi ska nå svenska miljökvalitetsmål och globala hållbarhetsmål. Så vad görs, i praktiken? Berätta om det, och kritisera politiker för deras verkliga misslyckanden. Huruvida de har misslyckats med att attrahera väljarna eller med att samarbeta med varandra är interna angelägenheter. Som väljare skiter jag i det. Det är resultatet som räknas.

Pernilla Strid
redaktör, Lag&Rätt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev