Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: När mat blir lika hett som it på 90-talet

Publicerad: 25 augusti 2017, 09:23

När sektorn dukar bordet med digitalisering, innovationer, nya råvaror osar det transformation.


Nya digitala informationslösningar, nya produktionsmetoder och nya råvaror har stor potential att driva hela livsmedelsbranschen i en mer hållbar riktning. Det ligger  liksom ett uppdämt frustrerat behov av förnyelse och önskan om en vitamininjektion som får tallriksmodellen att snurra in i en hållbar framtid. Det är inte orimligt att föreställa sig en liknande utveckling för livsmedelssektorn som IT-området haft de senaste 20-30 åren. Och när livsmedelsbranschen nu lägger allt mer fokus på innovationer och investeringar i teknisk utveckling med mål att utveckla nya produkter, effektivisering och nya affärsmodeller påminner det om tiden när IT-utvecklingen tog fart på 1990-talet.

Förutsättningarna är dock lite annorlunda när en av de äldsta och mest reglerade sektorerna ska genomgå ”den stora transformationen”. Här är några av förutsättningarna och trenderna:

Branschen är hårt globaliserad och industrialiserad vilket pressat slutpriserna på många konsumentprodukter till löjligt låga nivåer. Kritik riktas samtidigt mot att monokulturjordbruk utvattnat livsmedel på näringsämnen och smaker. En stark kontrast till detta är den tydliga konsumenttrend som driver upp efterfrågan på närproducerade råvaror av hög kvalitet och med tydliga miljö- och hälsovärden. Även ett stort engagemang mot matsvinn kan noteras på olika nivåer.

Det är också en bransch som dras med stora utmaningar vad gäller exempelvis bristande transparens i leverantörskedjor, ohållbar djurhantering, stort svinn och allmänt snusk och fusk och stor miljöpåverkan. Det är en av anledningarna till att branschen är hårt reglerad – vilket i grunden är bra, men de nya innovationerna riskerar att fastna i ett klibbigt regulatoriskt nät. Här krävs ett bejakande agilt förhållningssätt från politiker och ansvariga myndigheter.

Vi har i Sverige en oligopolsituation med tre marknadsdominerande livsmedelsbolag som förser landets konsumenter med det som lagas i hemmen. Inget illa sagt om Coop, Ica eller Axfood men en större mångfald hade skapat en bättre förutsättning för utveckling. Därför kommer upphandling och den offentliga måltiden att spela en central roll som innovationsdrivande kraft. Hur uppdaterade och taggade på förnyelse är Sveriges kostchefer, upphandlare och politiker?

Att ledande forskare i sina projekt och studier gifter ihop miljö och hälsoaspekter innebär att det snart dukas upp en tallriksmodell som är alltmer miljöbra och hälsosam. Det betyder i praktiken antagligen bland annat ”Hej då socker, hej bönor och baljväxter”.

Hur det blir med insektsbiffar återstår att se…

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.