Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fredagskommentaren: Näringslivet får huvudroll i klimatarbetet

Publicerad: 18 November 2016, 11:41

FN:s klimatmöten kommer inte fortsätta att samla världsledarna så som vi är vana. Med Parisavtalet på plats riktas ljuset nu mot de lösningar som krävs för att motverka klimatförändringarna. Och då får näringslivet en avgörande roll.


Ban Ki-moon beskriver näringslivet som enormt viktigt för att nå tvågradersmålet. Slutdokument från COP 22 tar upp företagens klimatarbete. Den amerikanska miljöorganisationen Environmental Defense Fund lyfter fram dagligvarujätten Walmart som klimatförebild.

Efter förra årets Parisavtal och höstens turbulenta val i USA har frågan om vem som ska göra vad för att minska den globala temperaturökningen ställts på sin spets under klimattoppmötet i Marrakech, som avslutas i dag. Tydligt är att mycket av såväl möjligheterna som förhoppningarna nu pekas ut inom näringslivet.

Till skillnad från klimatmötet i Paris förra året, där många företag kände sig exkluderade då näringslivets roll inte syntes i avtalet, har företagsledare varit med på högnivåmöten i Marrakech den senaste veckan. Dessutom har såväl politiska ledare som NGO:er från miljösidan och FN lyft näringslivets roll. Och även om USA under Donald Trump om fyra år skulle kunna dra sig ur Parisavtalet beskrivs en rörelse bland delstater och företag framåt i klimatarbetet som upprätthåller arbetet.

Efter hyllningarna av Parisavtalet har förhandlingarna under årets klimattoppmöte framförallt handlat om tekniska detaljer, exempelvis kring hur ländernas åtaganden ska följas upp. Tonen under mötet beskrivs av svenska förhandlare på plats som god och de spänningar som präglat tidigare års möten känns avlägsna.

Samtidigt har frågan väckts om vad som ska hända med framtida klimatmöten. Nästa år står Fiji som värdland men mötet ska hållas i Bonn i Tyskland. Mycket tyder på att det inte kommer finnas underlag för att vidare diskutera och förhandla om Parisavtalet och att klimatmötet därmed kommer få ett mellanår. Dessutom kommer troligtvis de stora klimattoppmötena med regeringschefer på plats att tunnas ut för att kanske återuppstå vart femte år, när länderna ska lämna in nya klimatplaner.

Något som inte kan ta ett mellanår är däremot det faktiska klimatarbetet. Det vet företag, städer, civilsamhället och forskarna. Och kanske känner även FN och politikerna att det är dags att lämna över stafettpinnen till alla aktörer som driver utvecklingen framåt.

Årets klimattoppmöte kallas av värdlandet för ”the COP of Action” och har i större utsträckning än tidigare klimatmöten involverat utomstående aktörer. Och även om FN:s klimatmöten fortsätter sin världsturné sprider sig insikten om vikten av tekniklösningar, jobbskapande i fossiloberoende sektorer och kunskapsöverföring än längre. Det innebär både möjligheter och ansvar för näringslivet att leva upp till sin potential.

Daniel Boman
Redaktör, Aktuell Hållbarhet
daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.