Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Tunga hållbarhetsnyheter och en vattenpistol

Publicerad: 25 september 2016, 07:48

Ratificeringar av Parisavtalet, oväntad vändning av Internationella Brottsmålsdomstolen, regeringens budgetproposition och en vattenpistol. Veckan har varit fylld av tunga hållbarhetsnyheter.


Veckans stora höjdpunkt var förstås regeringens budgetpropp som lämnades på tisdagen. De flesta satsningarna inom miljö- och hållbarhetsområdet var kända sedan tidigare och nyhetsbevakningen riktades därför istället mot kommentarerna på budgeten. Det som regeringen kallade en unikt stor satsning på miljöområdet imponerade inte mycket – vare sig på opposition, näringsliv eller miljörörelse.

Att moderater som Jonas Jacobsson Gjörtler eller centerpartister som Kristina Yngwe surt påpekar att det mest unika med satsningen är att pengarna lagts utanför regeringens mandatperiod var inte oväntat. Inte heller förvånades någon av att Svenskt Näringsliv sågade budgeten vid fotknölarna.

Mer intressant är att också miljörörelsen ställde sig kallsinniga till den ”stora miljösatsningen”. WWF konstaterade att Sverige ligger långt efter vad det gäller investeringar i naturvård och hävdar att dagens 2,5 miljarder kronor om året istället borde ligga någonstans runt 4 miljarder kronor.
Inte heller Greenpeace såg det storartade i regeringens miljösatsningar utan menade att ”klimatsatsningarna i regeringens budget är som att ge brandkåren en vattenpistol för att bekämpa eldsvådor”.
2030-sekretariatet, som arbetar för en hållbar transportsektor, ifrågasatte regeringens anslag om 700 miljoner kronor till supermiljöbilspremier och menar att hela kalaset hade varit gratis om inte regeringen segat med införandet av ett bonus malus-system.

Under FN:s generalförsamling i veckan passade 60 länder på att ratificera Parisavtalet. EU har dock inte lyckats komma överens och nu riskerar avtalet att träda i kraft utan EU:s medverkan. Ett ikraftträdande av Parisavtalet utan EU skulle innebära ett högt politiskt pris då EU i så fall inte kommer att kunna vara en aktiv part i FN:s nästa klimattoppmöte i Marocko den 7 november. I veckan verkade Sveriges regering ha fått nog av EU:s senfärdighet och meddelade efter regeringssammanträdet på torsdagen att Sverige ska godkänna Parisavtalet utan EU. Ett beslut som givetvis måste godkännas av riksdagen som röstar den 12 oktober.

I veckan stod det också klart att den Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag beslutade att ta sig an miljöbrott. Ett viktigt steg mot en rättsligt bindande ansvarsprincip för massförstörelse av miljön, en så kallade ekocidlagstiftning. En internationell ekocidlagstiftning skulle kunna få omfattande konsekvenser för näringslivet och för de som investerar i projekt med stora miljörisker.

jon-rohne-halvfigur-webb

Sist men inte minst passade statsminister Stefan Löfven (S) på att under FN-veckan lansera sitt prestigeprojekt ”A Global Deal for Decent Work and Inclusive Growth”. Projektet har i media beskrivits som ett fiasko då det varit svårt att engagera näringslivet. Enligt kritiker är satsningen ett typexempel på symbolpolitik och kanske är det just detta som får företag att backa från projektet.  Hur osannolikt det än kan tyckas att Löfven lyckas så skapa något av substans kring sin globala deal är det bara att önska honom lycka till. Initiativets syfte, att försvara mänskliga rättigheter i det globala arbetslivet, är ytterst angeläget och alla försök att lyfta frågorna välkomnas.

Jon Röhne, redaktör på Aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.