Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Våra vattens framtid

Publicerad: 7 oktober 2016, 11:33

I veckan blev regeringen klara med sin prövning av åtgärdsprogrammen för vatten. Men det är knappast det här beslutet som kommer att avgöra våra vattens framtid på lång sikt.


Att regeringen nu är klar med sin prövning av förslagen till åtgärdsprogram för vatten innebär att ännu ett vandringshinder har passerats i det turbulenta arbetet med att åstadkomma en god vattenkvalitet i våra sjöar, vattendrag och kustvatten. Men det är nog inte det här beslutet som kommer avgöra våra vattens kemiska och ekologiska sammansättning om 10, 20 eller 50 år.

God status för våra vatten skulle i grunden vara uppnått redan förra årsskiftet enligt EU:s ramvattendirektiv. Men när Vattenmyndigheterna, placerade vid utvalda länsstyrelser, presenterade sina förslag till åtgärdsprogram för våra fem vattendistrikt så blev det ett himla rabalder.

Det handlade givetvis som vanligt om pengar. Ett bättre vatten kan till exempel innebära att åtgärder behöver vidtas vid kommunala reningsverk, inom jordbruket och att vattenkraftverk och vägtrummor behöver förses med fiskpassager.

Jordbruksverket krävde en regeringsprövning. Vattenmyndigheterna var också skyldiga att låta regeringen pröva programmen eftersom de skulle påverka andra viktiga samhällsintressen än miljöintresset.

Nu när regeringen äntligen är klar med sin prövning är resultatet att Vattenmyndigheterna får tillbaka programmen med en order om att ta till sig en del av kritiken och sedan skyndsamt besluta om programmen.

Det ska bli tydligare vad åtgärderna kostar och för vem. Lantbrukare ska inte drabbas av nya krav utan enbart erbjudas kompetensutveckling och rådgivning inom ramen för landsbygdsprogrammet. Kommunerna och myndigheter som Trafikverket ska inte behöva vidta åtgärder i sin roll som verksamhetsutövare utan ska enbart syssla med myndighetsutövning för att genomföra åtgärderna.

När det gäller vattenkraften ska åtgärdsprogrammen redovisa konsekvenserna för energiproduktionen och balans- och reglerförmågan samt vilka produktionsanläggningar som kan komma att beröras. Men som miljöministern påpekar så är det inte åtgärdsprogrammen som kommer avgöra framtiden för vattenkraftverk runtom i landet. Det faktum att många vattenkraftverk saknar moderna miljötillstånd är något som regeringen sedan flera år är under press från EU-kommissionen att åtgärda. Redan 2013 föreslog Vattenverksamhetsutredningen hur miljöbalken kan ändras för att efterleva EU:s ramvattendirektiv. En inte alltför vågad gissning är nog att regeringen snart återkommer i ärendet.

pernilla-stridhalvfigur

Vid sidan av den, förhoppningsvis kommande, propositionen så är det avgörande vilka miljökvalitetsnormer som åtgärdsprogrammen ska uppnå. Det är miljökvalitetsnormerna som kommer avgöra vilka åtgärder som behöver vidtas var, om vissa vatten ska undantas och om vissa tidsfrister ska förlängas. Miljökvalitetsnormerna för vatten väntas beslutas av Vattendelegationerna i december.

Pernilla Strid, redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.