Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Varför är det okej att folk dör av radon?

Publicerad: 20 januari 2017, 09:22

Hur mycket är ett liv värt? Svar: Mellan 5 och 50 miljoner kronor ungefär.


I sin rapport om radon i inomhusmiljön från 2011 redogör Boverket för forskningsläget beträffande värdet av ett statistiskt liv, i syfte att bedöma huruvida det är rimligt att Sverige ska fortsätta ha ett dubbelt så högt riktvärde för radon i bostäder jäfört med världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation.

Boverket stannade då vid att ett liv är värt 22 miljoner kronor. Därmed blir det för dyrt att sänka gränsvärdet från 200 till 100 Bequerel per kvadratmeter. Det skulle nämligen kräva sanering och ökade driftskostnader i hus där 1,3 miljoner människor bor, till en kostnad av mellan 14 och 19 miljarder kronor. Och eftersom endast 40 fall av lungcancer per år skulle förhindras i befintliga bostäder och 0,15 fall i nya så är det inte värt det. Om ett liv är värt 22 miljoner kronor alltså.

Hyresgästföreningen i Karlstad tycker att folk inte ska behöva bli sjuka av att bo i sina hem. I en kampanj som lanserades i veckan uppmanar de sina medlemmar att se till att hyresvärden kontrollerar radonvärdet i deras lägenheter och att felanmäla lägenheten om värdet är för högt. Alltså, om det är mer än dubbelt så högt som WHO:s riktvärde.

Hyresgästföreningen har tidigare verkat i motvind då intresset för att radonsanera under de senaste åren minskat betydligt. Det kan man läsa om i en annan rapport av Boverket där myndigheten föreslog dels att regeringens anslag för informationsinsatser skulle mångdubblas eftersom det visat sig ha stor effekt, dels att radonbidraget skulle höjas från 15 000 kronor till 25 000 kronor. Året var 2014 och istället för att följa Boverkets rekommendation slopade regeringen bidraget helt från den 1 januari 2015.

Fram till dess hade bidrag på 32 miljoner kronor per år betalats ut till sanering. Nu får man istället söka ROT-avdrag för insatserna, ett bidrag som dock lika gärna kan användas till att lyxrenovera som till att rädda liv och minska behovet av dyrbar cancervård.

För hyresgästerna har dock vinden vänt sedan Högsta domstolen i april 2016 slog fast att hyresvärden har ansvar för att radonvärdena i en bostad inte överstiger det – om än alltför högt satta – riktvärdet för radon i bostäder. Enligt domen var den höga radonhalten ett allvarligt och befogat obehag för den boende och därför var hyresvärden skyldig att sätta ned hyran från den tidpunkt då den boende klagade. Något som alltså gett Hyresgästföreningen i Karlstad ett verktyg att försöka göra något åt radondöden.

Eftersom inte ens Sveriges dubbelt så höga riktvärde följd dödar radon i bostäder ungefär 500 personer varje år. Det är dubbelt så många än som dör i vägtrafiken. Men nog låter det mycket läskigare att frontalkrocka i halkan i dag än att sakta kvävas till döds på ett sjukhus om några decennier?

Pernilla Strid

redaktör, AH Lag&Rätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.