Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fredagskommentaren: Världen behöver ledare med fantasi

Publicerad: 27 mars 2020, 13:58

Världens ledare behöver kunna föreställa sig hur världen kan förändras, till det sämre och till det bättre.

Foto: Susan Cipriano/Creative commons CC0


Både klimatkrisen och coronakrisen skulle ha hanterats annorlunda om världens ledare hade bättre fantasi.


Den ena krisen har vuxit fram under århundraden, varit etablerad i decennier, ändå har mycket lite gjorts av världens ledare för att avvärja den. Först när bränder, stormar och glaciärsmältning eskalerar vaknar politiker. Varför sov de? Styrdes de av kortsiktiga ekonomiska överväganden? Ja förmodligen, men jag tror inte att detta hade varit möjligt om ledarna hade kunnat föreställa sig att varningarna skulle slå in. Att klimatet kunde förändras. Att världen inte alltid kommer att se ut som den gjorde när de växte upp. Att allt kan gå förlorat. 

Den andra krisen blossade upp på några veckor, även den för att vissa kinesiska lokalpolitiker sannolikt inte kunde föreställa sig att detta kunde växa till en pandemi med tusentals dödsoffer. När den kom till Sverige inträffade något likartat, Folkhälsomyndigheten försäkrade att det inte fanns någon anledning att avråda från sportlovsresor till Italien och regeringen fattade inte heller något sådant beslut. Människor med fantasi varnade på sociala medier, men till ingen nytta. Nu har smittan som kan ha startat med dessa resenärer orsakat stigande dödstal.

När man har en god fantasi, eller föreställningsförmåga, anklagas man ofta för att vara ”alarmist”. Det anses vara något negativt, men det är det ju inte om man grundar sina varningar på det man hittills vet och inte vet. Alarmister behövs för att slå vakt om försiktighetsprincipen.

Det finns också en annan aspekt av fantasi och det är att kunna föreställa sig någonting långt bättre än det vi har i dag. Insikten om att världen förändras gör också att man kan se tillbaka och tänka på alla de otroliga framsteg som har skett i historien. Och extrapolera. Varför ska vi fortsätta att släppa ut koldioxid i atmosfären, utrota arter och ekosystem, skada våra lungor med dieselpartiklar och förgifta vårt eget blod med farliga kemikalier, när allt detta kan förändras till det bättre?

Världen skulle helt klart bli bättre om våra ledare hade den gåva som kallas fantasi.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.