Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fredagskommentaren: Verklig hållbarhet har kommit i skymundan

Publicerad: 10 november 2017, 10:14

När Miljöaktuellt och Miljörapporten slogs ihop och bytte namn till Aktuell Hållbarhet yttrade någon skojfriskt att det mest förde tankarna till datummärkningen på mjölk. Ni vet bättre, vad som ryms i begreppet hållbarhet utökas gradvis, vi journalister som varit med från början har gått från att skriva om miljöfrågor som vargar, vindkraftsboom och reglering av farliga ämnen i elektronik till att skriva om allt från skatteflykt till sextrakasserier.


Om man nu ändå vill slå ett slag för de rena miljöfrågorna tycker jag att ordet hållbarhet inte är så dumt. För vad betyder allt snack om hållbarhetsarbete, hållbarhetsredovisningar och hållbarhetsrankningar när produkten du säljer ändå är allt annat än hållbar. Och då menar jag bokstavligt.

De två par barnjeans jag köpte förra hösten höll i tre veckor. Sedan var det stora hål på knäna. Denna höst köpte jag återigen två par barnbyxor, från samma kedja, första paret höll i tre dagar, andra paret i en vecka.

Så om någon tidigare exempelvis köpt två par jeans vid varje skolstart borde samma person med dagens hållbarhet på den kedjans barnjeans behöva köpa mer än 52 stycken. Det går med andra ord åt över 52 gånger mer vatten, kemikalier, drivmedel etc för samma tjänst! Inte hållbart.

Regeringen har klokt nog infört Rut-avdrag och momssänkning för reparationer, visste ni det? De gäller sedan årsskiftet och ger halva arbetskostnaden tillbaka vid reparation av vitvaror, samt sänkt moms från 25 till 12 procent  på lagning av cyklar samt textil- och lädervaror.

Min cykelreparatör visste inte om sänkningen. Min vitvarureparatör visste om den, men tipsade om att det ändå skulle bli billigare att köpa nytt.

Skatteverket har ännu ingen koll på hur mycket det nya Rut-avdraget för reparationer eller momssänkningen gett. Det vore bra om de nya incitamenten att laga istället för att köpa nytt marknadsförs bättre, och bidraget höjs så att det ger större effekt. Det behövs såklart mycket, mycket mer. Men incitamenten för att reparera leder i rätt riktning. Mot kläder och grejer som håller.

Pernilla Strid
redaktör, Lag&Rätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.