Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fri abort viktigaste miljöfrågan

Publicerad: 24 maj 2019, 06:09

Vad har abortfrågan med miljö och hållbar utveckling att göra? Väldigt mycket faktiskt.


Okej, det kanske är att slå in öppna dörrar att prata om Lars Adaktusson. Ni har läst det överallt, kristdemokraternas toppkandidat i EU-parlamentsvalet har röstat emot abort 22 gånger under sin tid i EU, enligt DN:s granskning. Bland annat röstade han emot att fördöma Paraguay för att landet nekat en våldtagen tioåring att göra abort. Det tidigare nyhetsankaret har inte velat svara på frågor från journalister – så väljarna får inga svar inför EU-valet på söndag om vad han tänkte på egentligen, och var han står i abortfrågan.

Från svenskt perspektiv är i stort sett alla – även kristdemokrater – åtminstone officiellt eniga om att det inte är en bra idé att inskränka kvinnors rätt till fri abort. Men i europeiskt och globalt perspektiv är Lars Adaktusson inte ensam, därför är hans agerande inget att vifta bort.

Men vad har det här egentligen med miljön att göra? Jo, väldigt mycket faktiskt.

Lester Brown, grundare av den välrenommerade miljöorganisationen World Resources Institute, uttryckte det så här när jag intervjuade honom i Sverige 2010 i samband med boksläppet av hans då nyutkomna bok ”Plan B 4.0” (på den tiden var det mest miljöfolk som var engagerade i diskussionen om att hejda ekologins och klimatets förestående kollaps).
– Att ge kvinnor möjlighet att bestämma över sin egen reproduktiva hälsa är den enskilt effektivaste biståndsåtgärden för att åstadkomma en hållbar utveckling.

Ja, ni hörde rätt. Effektivare än alla andra åtgärder för hållbar utveckling.

Ekvationen är ganska enkel. Är kvinnan i kontroll så hindras effektivt en oönskad befolkningsökning i fattiga länder, vilket gör hela skillnaden mellan befolkningsexplosion, ökade utsläpp, ekologisk utarmning, svält, krig och katastrofer – och en bärkraftig utveckling.

Enligt FN kommer världens befolkning att växa till knappt 10 miljarder år 2050. Skrämmande, eller hur? Men betänk då att ökningen huvudsakligen väntas ske i endast nio länder: Indien, Nigeria, Demokratiska republiken Kongo, Pakistan, Etiopien, Tanzania, USA, Uganda och Indonesien. Om du liksom jag tror att rätten till fri abort har någon betydelse för befolkningsutvecklingen i dessa länder så rösta inte in en abortmotståndare i ett av världens mest högröstade parlament, som dessutom samlar några av världens största biståndsländer.

Det räcker med Donald Trump.

Pernilla Strid
redaktör, AH Lag&Rätt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.