Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fridolin mötte Ek i Arktisdebatt

Publicerad: 23 november 2011, 07:38

Språkröret och miljöministern diskuterade bland annat klimathot och oljeutvinning när de möttes ombord på Greenpeace nya flaggskepp Rainbow Warrior III.


Ämnen i artikeln:

Gustav FridolinLena EkGustaf Lind

Runt en tredjedel av världens oupptäckta naturgasreserver och drygt tio procent av världens oljereserver tros finnas i den arktiska regionen. Sverige som nu under en tvåårsperiod är ordförande i Arktiska rådet har uttryckt att man vill ”verka för att den förväntade utvinningen av olja, gas och andra naturtillgångar sker på ett hållbart sätt, såväl miljömässigt som ekonomiskt och socialt”.

Men hur mycket fossila naturtillgångar kan egentligen utvinnas om världen samtidigt ska klara de uppsatta klimatmålen? Och är det möjligt för den svenska regeringen att på ett framgångsrikt sätt lyfta upp denna problematik till diskussion inom det Arktiska rådet? Det var några av de frågor som diskuterades under ett lunchseminarium ombord på Greenpeace nya flaggskepp Rainbow Warrior III, sedan i lördags på tillfälligt besök i Stockholm.

Foto: Anders Hellberg

I panelen fanns Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Han menade att en av de viktigaste åtgärderna nu är att se till att de fossila naturtillgångar som finns i den arktiska regionen och som kommer bli tillgängliga i takt med avsmältningen stannar kvar nere i marken.

− Ska vi ta upp och bränna de fossila bränslen som finns i Arktis finns det inga möjligheter att nå de klimatmål som bland annat den svenska regeringen ställt sig bakom. Det här är en av Miljöpartiets grundprioriteringar, att se till att vi har en klimatpolitik som hänger samman med de mål vi har satt upp. Då kan man inte i internationella organ verka på ett sådant sätt att man öppnar upp för utvinning av nya oljeresurser.

Lena Ek, miljöminister, förklarade att de arktiska kuststaternas framtida oljeutvinning kan innebära problem både för klimatet och miljön och att det just därför krävs stor diplomatisk skicklighet för att lyckas föra dessa frågor framåt på ett konstruktivt sätt.

− Ovanför polcirkeln finns väldigt mycket olika tillgångar. Det som vi försöker uppnå är att få ett tryck inom den här gruppen länder att den ekosystembaserade ansatsen ska styra arbetet. Men det är lite trixit eftersom de kuststater som har olja så fort det blir jobbigt har möjlighet att gå åt sidan och inte delta i det här arktiska arbetet. Utan då sätter de sig i en annan grupp. Det gäller därför att försöka ha dem med hela tiden så att vi kan ta gemensamma steg framåt, även med de länder som har oljeintressen. Men det där är inte lätt, det är en svår förhandlingssituation.

Therese Jacobson, kampanjledare på Greenpeace,
menade att ekosystemen i Arktis är så pass utsatta att det rimligen måste göras vågade försök från svensk sida att ändå få upp dessa frågor på förhandlingsbordet.

− Sverige måste gå före här, vi har så hög svansföring i så många miljösammanhang, och nu när vi har chansen, när vi sitter som ordförande i ett viktigt internationellt råd, då är det vår skyldighet att arbeta för miljön som vi säger oss vilja skydda. Det politiska modet och förhandlingsmodet kommer krävas.

Gustaf Lind, Sveriges Arktisambassadör, kunde konstatera att Sverige ändå på ett framgångsrikt sätt lyckats driva viktiga miljörelaterade projekt i hamn, men han poängterade också skillnaden mellan att ha åsikter som medlemsland och som ordförandeland i rådet.

− Viktigt när vi jobbar med ordförandeskapet i Arktiska rådet är att man måste vara vad som på diplomatslang kallas för en honest broker, det vill säga att man hela tiden är trovärdig mot alla medlemmar och driver konsensus. Driver man någonting för långt lägger någon in ett veto och då blir det stopp i maskineriet. Det är det här som är svårigheten, eller konsten, med att driva ett ordförandeskap i internationella organisationer.

***
En länge intervju som Miljöaktuellt gjort med den svenske Arktisambassadören Gustaf Lind kan läsas här.

En debattartikel om Arktis, undertecknad bland annat av den svenska miljörörelsen och representanter från oppositionspartierna och publicerad på Miljöaktuellt i början av maj kan läsas här.

Hela lunchseminariet kan ses nedan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News