Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Friformsframställning nu för massproduktion

Publicerad: 23 oktober 2008, 10:47

Den är inte längre ett exklusivt verktyg för marknadsföraren, 3D-skrivaren som framställer färdiga produkter


Friformsframställning, eller 3D-utskrift är inte längre en exklusiv metod för skrangliga protoyper, utan kan numera användas för framställnig av färdiga bruksföremål i smärre serier.

Framställning av modeller, förpackningar och marknadsföringsmaterial i flera färger kanske är uppenbar, men föremålen som skrivs ut har ABS-plastens styrka och kan användas direkt i en tillämpning, som kåpor, rördelar, gjutformar, växellådor för mindre laster och så vidare. Föremål utskrivna i ABS-plast kan användas direkt. Faktum är att du kan serieproducera direkt i printern. Det används redan i stor skala.

Fästet till denna servoupphängda kamera är serieframställt i Dimensionskrivaren

Det finns en prisfördel med att framställa och prova ut prototyper på detta sätt. En sprutform för ett plastförmål kan kosta uppåt 50-100.000 kronor, medan en utskriven modell kostar runt 500 kronor. Den kan monteras in där den ska sitta och passformen provas ut. Det är sedan enkelt att gå tillbaka till CAD-progranmmet och göra önskade änrdingar, och skriva ut och prova på nytt.

Knip dig i fingret med en utskriven tång av ABS-plast

Det spelar ingen roll hur komplicerat föremålet är, det kanske inte ens går att tillverka på annat sätt (exempel: bollar inuti bollar), Dimension-skrivarna kan mata ut det ändå. För att inte delar ska bli hängande i luften genererar utskriftsprogrammet autmatiskt stödstrukturer som antigen kan brytas bort eller sköljas bort efteråt i en särsklid tvättstation.

3D-skrivarna från Dimension ser ut som större kaffeautomater, men saknar kaffeautomatens skrikande och svirrande. Istället skriver de ut förmål med upp till 25 centimeters sida i ABS-plast av olika färg, tämligen ljudlöst. En mängd färger fnns tillgängliga för att du ska slippa efterbehandla objekten. Data tas från en Autocad-fil som Dimensions program Catalyst EX omvandlar till utskrivbara former. Föremålet skivas i 0,3 mm skivor som sprutas ovanpå varandra, lager på lager, med en plastspruta.

Förfarandet kan dels minska produktionskostnaderna vid små serier, dels helt och hållet eliminera lagerhållning av reservdelar. Skulle en ny del behövas kan den skrivas ut på en gång och skkickas till kunden. Skulle detaljen ha uppdaterats får kunden automatiskt senaste revisionen.

Läs mer

Skrivartillverkaren Dimension: www.dimensionprinting.com
Återförsäljaren Protech: www.protech.se

Hela Stockholm är utskrivet

Det tog ett par månader att skriva ut och sätta samman denna modell av Stockholm, men med traditionella modellsnickerimetoder skulle det ha tagit flera år.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.