Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Frihandel viktigare än miljö för regeringen

Publicerad: 8 September 2011, 06:19

Regeringen stoppar Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd. Motivet är att råden kan hota frihandeln.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Matkonsumtionen i Sverige har en allt större miljöpåverkan och Livsmedelsverket fick 2006 i uppdrag av regeringen att minska matens miljöpåverkan. De miljösmarta kostråd som Livsmedelsverket då tog fram stoppades emellertid 2009 av EU-kommissionen då man tyckte att råden om att handla närproducerat innebar ett handelshinder.

Livsmedelsverket valde då att formulera om råden och istället skriva om grundläggande problem som användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång, utsläpp och transportlängd.

På så sätt hoppades Livsmedelsverket att frångå handelsproblemen. Men nu avslöjar SR Ekot att regeringen istället stoppar de miljösmarta kostråden. Det var Jordbruksdepartementet och Eskil Erlandson som bland annat lyssnat på Kommerskollegiums många invändningar och oroades miljökostråden fortfarande kunde uppfattas som ett hinder för frihandeln.

Då Eskil Erlandsson fick en rak fråga från SR Ekot om handeln väger tyngre än miljön blev hans något luddiga svar: "Generellt så är svaret nej. Det brukar vara så att man kommer samman."

På Livsmedelsverket tycker många att det är synd att kostråden skrotas efter så många års arbete.
– Det känns väldigt tråkigt och det kommer inte att bli någon omnotifiering enligt vår bedömning, säger miljöstrategen Anna-Karin Johansson till SR Ekot.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.