Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fritt fram dumpa skit i ryskt vatten

Publicerad: 4 mars 2015, 13:04

Tvärstopp på miljötoppmöte i Helsingfors.


Östersjösamarbetet Helcom har enats om att införa ett förbud på avloppsvattendumpning i stora delar av Östersjön. Men trots att Ryssland ska ha erbjudits att lägga in stora ändringar i den slutliga överenskommelsen för att hänga på, beslutade de att lämna det slutliga avtalet.

– Det är helt obegripligt faktiskt. De säger att de har mottagningsanläggningar för att ta emot avfallet från fartygen, men vill ändå inte följa med på det förbudet, säger Anders Alm på miljödepartementet, som lett den svenska delegationen i slutförhandlingarna.

– I praktiken innebär detta att ett fartyg kan passa på att dumpa sitt avlopp när de är i ryskt vatten framöver.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle förbudet för avloppsdumpning träda in år 2016 för nya fartyg och 2018 för äldre. Men Tyskland och Polen kunde inte heller gå med på förslaget som det såg ut och nu gäller istället ett förbud från år 2019, respektive 2021.

På Helcoms toppmöte i Helsingfors  var det också planerat att en handlingsplan för marint skräp skulle undertecknas och att naturskydd av rödlistade marina arter skulle antas. Men olösta tekniska detaljer i det första fallet, samt protester från Danmark i det andra, stoppade planen.

Nu delegerades beslutet till nästa möte i juni.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.