Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fritt fram för stamcellsforskning i USA

Publicerad: 10 Mars 2009, 06:26

Åtta års bekymmer för stamcellsforskare i USA är över. President Obama skrotar begränsningen av federala anslag till forskning på embryonala stamceller.


George Bushs kritiserade begränsning av federala anslag till forskning på embryonala stamceller är numera historia. Detta sedan Barack Obama i går tog bort begränsningen. Bushs beslut var så kallade exekutiva order och kunde därför strykas utan kongressens godkännande.

– Det som hänt i dag är enormt. Vi går från att ha haft ett fåtal cellinjer tillgängliga för federalt stöd till åtminstone några hundra, säger Kevin Wilson, chef för American Society for Cell Biology, till New Scientist.

Embryonala stamceller kan utvecklas till vilken annan celltyp som helst och anses därför ha stor betydelse inom medicinen, bland annat för att ersätta förlorad eller skadad vävnad.

Begränsningen infördes av Bush till följd av den intensiva debatt kring stamceller som pågick kring sekelskiftet. Den 9 augusti 2001 infördes begränsningen som innebar att medel bara fick tilldelas cellinjer framställda före det datumet. Kritikerna hävdade att begränsningen skulle hämma forskningen och det visade sig senare att antalet tillgängliga cellinjer var betydligt kortare än de 60 som presenterades när begränsningen infördes, skriver New Scientist.

Amerikanska forskare slipper nu det administrativa krångel och den separata labbutrustning som krävts för att säkerställa att federala medel inte används för icke-auktoriserade stamceller. National Institutes for Health har fått 120 dagar på sig att ta fram nya riktlinjer för forskningen. Obama ska ha givit myndigheten fria händer inom ramarna för rådande lagstiftning.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.