Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Frivilliga initiativ räcker inte”

Publicerad: 3 juli 2019, 05:01

Åsa Beckius medverkar på onsdagen i seminariet

Åsa Beckius, policyrådgivare på Diakonia, är i Almedalen för att kräva att regeringen inför en lagstiftning för att svenska företag ska respektera mänskliga rättigheter utanför landets gränser.


Vad vill ni lyfta i Almedalen?
– MR-kränkningar är vanliga, inte minst i sektorer som jordbruks- och matindustrin. Det är hög tid att regeringen utreder möjligheten till nationell human rights due diligence-lagstiftning.

Krävs lagstiftning för att företag ska respekter mänskliga rättigheter?
– Ja, frivilliga initiativ räcker inte. I FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter från 2011 uppmanas stater att lagstifta på nationell nivå, när det behövs. En human rights due diligence, som är ett nyckelverktyg för företag att förstå sin påverkan på MR, borde vara obligatorisk. Allt fler företag förespråkar också lagstiftning för att inte förlora konkurrensfördelar på att göra mer för att förhindra kränkningar av MR.

Hur brister svenska företag i sin uppföljning av verksamhetens påverkan på mänskliga rättigheter?
– Granskningar från till exempel Diakonia, Swedwatch och Fair Action visar att företagen inte gör tillräckligt för att säkerställa att MR respekteras i deras kund- och leverantörskedjor. Problemet är stort i nästan alla industrier.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.