Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”FSC-certifieringen förlorar sin legitimitet”

Publicerad: 9 april 2010, 06:10

Den 20 maj är det dags för Svenska FSC:s årsstämma. Naturskyddsföreningen är kritiska till hur FSC-certfieringen fungerar i det svenska skogsbruket. Nu passar man på att lämna in två motioner.


Ämnen i artikeln:

FscSkog

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlson är kritisk till hur FSC-certifieringen fungerar.
– Skogscertifieringen FSC är på väg att tappa sin legitimitet. Reglerna är för svaga och följs dåligt. Idag har vi därför lagt fram en rad förslag som kan vända utvecklingen och hjälpa FSC återfå sin trovärdighet, säger han.

Enligt Naturskyddsföreningen visar Skogsstyrelsens polytaxinventering att mer än var femte FSC-certifierade avverkning i Sverige bryter mot den nationella skogsbruksstandarden – som är ett baskrav i FSC.
– Lagbrotten i skogsbruket är omfattande och sker år efter år. Det är illa nog att inte följa lagens naturvårdskrav. Det är ännu sämre att bryta mot lagen och sedan på marknaden med ett FSC-märke ge konsumenterna sken av att lagkraven överträffas. Det eroderar FSC-systemet, säger Mikael Karlsson.

Nu har
Naturskyddsföreningen lämnat in två motioner till FSC:s årsstämma den 20 maj. I den ena motioner har föreslår man 10 förbättringar av skogsbruksstandarden. I den andra motionen föreslår man att styrelsen för FSC tar fram åtgärder för att förhindra de lagbrott som sker inom skogsbruket.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FscSkog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.