Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Fukushima värre än Tjernobyl”

Publicerad: 5 april 2011, 07:27

Expert hävdar att olyckan i Fukushima är värre än olyckan i Tjernobyl för 25 år sedan.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftKärnkraft

Det är den rysk experten Natalia Mironova som i Dagens Nyheter hävdar att olyckan i Fukushima nu tycks vara värre än den i Tjernobyl för 25 år sedan. Enligt Mironova slår olyckan i Fukushima alla rekord vad det gäller effekten på ekonomi och människors hälsa.
– Haveriet är mycket större än Tjernobyl och måste leda till att den internationella skala som FN:s atomenergiorgan IAEA använder sig av för att beskriva atomkraftsolyckor måste skrivas om, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Enligt skalan som IAEA använder – Ines – så rankas Tjernobyl fortfarande som den värsta olyckan. Något som Naralia Mironova är kritsk till.
– Olyckan i Tjernobyl var smutsig, men den gällde bara en reaktor och under två veckor. Olyckan vid Fukushima gäller fyra reaktorer och har hållit på i tre veckor. Någon snabb lösning är inte heller i sikte, varnar Naralia Mironova.

Japans strålskyddsmyndighet höjde enligt DN graderingen av Fukushimia-olyckan till fem. Men Frankrike har sedan tidigare valt att gradera olyckan till sex på Ines. Enligt DN kommer olyckan vid Fukushima att kosta energiföretaget Tepco 820 miljarder kronor – minst.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KärnkraftKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.