tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Full fart, Google

Publicerad: 23 januari 2009, 06:08

Googles försäljning fick analytikerna att tappa hakan. Men fortsatt tuffa besparingar är att vänta.


Google, som är ägare till världens mest populära sökmotor, står stabila i finanskrisens storm. Det visar kvartalsrapporten som presenterades efter New York-börsens stängning på torsdagen.

Intäkterna för fjärde kvartalet landade på 5,7 miljarder dollar, en ökning med hela 18 procent. Det var betydligt starkare än väntat, där analytikerna hade förutspått intäkter på 4,2 miljarder dollar.

Vinsten backade dock med 68 procent jämfört med samma kvartal året innan, främst på grund av engångsnedskrivningar härstammade från investeringar i Time Warners AOL och Clearwire Corp.

Det är framför allt ökade annonsintäkter som lyft bolagets försäljning. I USA ökade den totala marknaden för sökmotorannonsering med 21 procent under förra året, enligt undersökningsföretaget EMarketer. Det är dock försiktigare än under 2007 då anonseringen ökade med 30 procent.

Vd Eric Schmidt, som för första gången leder Google som börsnoterat företag genom en recession, har dragit ner kraftigt på kostnader och plockat bort en rad olönsamma produkter. Och besparingarnas tider är långt från förbi, framhåller han i rapporten.

– Google har utvecklats bra under fjärde kvartalet, trots ett allt svårare ekonomiskt läge. Sökmotorstillväxten var stark, intäkterna steg inom de flesta områden och vi har framgångsikt skurit kostnader, säger han i en kommentar.

– Men det är svårt att säga hur länge den globala nedgången håller i sig.

Även analytiker anser att Google lyckats bra, inte minst med tanke på de rådande tuffa tiderna som tvingat många andra bolag inom sektorn till nedskärningar och uppsägningar. Tidigare i veckan meddelade exempelvis Microsoft att 5.000 personer tvingas lämna bolaget.

– Detta var en ganska hyfsat kvartal med tanke på den oro och vämjelse som råder ute på marknaden, säger Christa Quarles, analytiker vid Thomas Weisel Partners i San Francisco, till Bloomberg.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev