Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Full fart på ryska klimataffärer

Publicerad: 18 Januari 2011, 11:08

För första gången har ett ryskt företag sålt utsläppskrediter till ett utländskt företag, rapporter miljöorganisationen Bellona.


Ämnen i artikeln:

Klimathandel

På klimatmötet i Mexico i december meddelade Ryssland att de inte vill förlänga Kyotoprotokollet efter 2012. Men det hindrar inte att man satt fart på affärerna enligt samma avtal. Nu har ett ryskt företag för första gången sålt utsläppskrediter till utländska företag.

Japanska Mitsubishi och Nippon Oil köper krediter från ryska energijätten Gaspromneft som motsvarar utsläpp av 290 000 ton koldioxid. Affären blev klar i början av januari, skriver norsk-ryska miljöorganisationen Bellona.

Krediterna är värda cirka 3,3 miljoner euro, cirka 30 miljoner kronor på marknaden.

Uppgörelsen innebär att de japanska företagen får krediter medan Gaspromneft åtar sig att minska utsläppen från sina anläggningar. Företagen bedriver sedan tidigare ett gemensamt projekt för att utvinna olja och gas i Sibirien.

Ryska Sperbank sköter administrationen av de ryska utsläppsrättigheterna. Andra ryska bolag som ligger i startgroparna för handel med utsläppskrediter är TNK-BP och Magnitorsk metallurgiska kombinat.

För att få Ryssland att skriva under Kyotoprotokollet 2004 var de andra länderna tvungna att acceptera en mycket stor kvot ryska utsläppsrätter – beräknad utifrån landets enorma kolsänka lagrad i tajgan.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Klimathandel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.