söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fullt bråk om Googles effekt på miljön

Publicerad: 13 januari 2009, 07:06

Varje sökning på Google orsakar stora mängder koldioxidutsläpp, menar en känd fysiker vid Harvard.


Att göra två sökningar på Google från en dator genererar lika mycket koldioxidutsläpp som att koka en kanna te. Det visar ny forskning från Harvardprofessorn och fysikern Alex Wissner-Gross.

– Google driver enorma datacentraler runt om i världen som drar stora mängder ström. Att göra en sökning på Google har tydlig påverkan på miljön, säger han enligt brittiska Time.

Miljontals människor gör kontinuerligt sökningar utan att tänka på dess inverkan på miljön. En sökning genererar runt sju gram koldioxid, enligt Alex Wissner-Gross beräkningar.

En rapport från analyshuset Gartner menar att it-industrin står bakom minst lika mycket växthusgaser som flygindustrin.

– Datacentraler är bland de mest energikrävande anläggningarna man kan tänka sig, kommenterar Evan Mills, forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory i California.

Men nu går Google i svaromål mot anklagelserna. I ett uttalande förklarar Urs Hölzle, vice vd för Operations Google, att nätsökningar snarare har en positiv inverkan på miljön. Den största vinsten kommer från att man inte längre behöver köpa böcker eller åka till biblioteket för att söka information.

– Men i takt med att datorer får en allt större betydelse i människors liv förbrukar informationsteknologin mer och mer energi och Google tar mycket allvarligt på denna påverkan. Vi har därför utvecklat och byggt världens mest energieffektiva datacentra vilket innebär att den energi som används för varje Googlesökning är minimal. Den tid det tar att göra en Googlesökning har förmodligen din dator använt mer energi än Google använt för att ge dig svar på din fråga, förklarar Urs Hölzle.

Googles uppfattning är att varje sökning kräver 0,2 gram koldioxid, alltså långt mindre än de sju gram som Alex Wissner-Gross framvisar. De menar också att varje sökning kräver sammantaget 0,0003 kWh energi per sökning eller 1kJ.
– En genomsnittlig vuxen behöver cirka 8000kJ energi per dag i form av mat, så en Googlesökning använder ungefär lika mycket energi som din kropp förbränner på 10 sekunder, framhåller Urs Hölzle.

Men Alex Wissner-Gross låter sig inte övertygas.

– Google är väldigt effektiva men deras primära mål är att skapa snabba sökningar och det innebär att de har en mängd extra kapacitet som bränner energi, säger han till Times.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev