Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fungerar statens styrmedel?

Publicerad: 2 mars 2006, 20:37

Det finns en rik flora av olika statliga styrmedel för miljö- området. Förvånans- värt få är positiva, det vill säga ger lättnader och uppmuntran genom stöd, bidrag och subventioner, skriver Magnus Enell och Russel Johnson.


Föreningen Elma har gjort en förstudie av hur de statliga styrmedlen på miljöområdet ter sig ur de styrda företagens perspektiv. Det finns en rik flora av olika styrmedel. De allra flesta är negativa styrmedel, vilket innebär att de består av skatter, kostnader och avgifter. Förvånansvärt få är positiva, det vill säga ger lättnader och uppmuntran genom stöd, bidrag och subventioner.
Vi identifierade till exempel 18 olika styrmedel inom området miljöskydd, 16 inom avfall och 10 vardera inom energi och naturvård. Styrmedelsdiversiteten, dvs. antalet styrmedel, har också ökat under senare år. Den bild man får när man följer medias rapportering är också att företagen inte alls är nöjda med miljöpolitiken eller miljölagstiftningen.

Vår utgångspunkt var därför att det, efter många års ackumulation av olika styrmedel, hos företagen borde finns massor av praktiska erfarenheter av och kritiska synpunkter på hur dessa styrmedel fungerar enskilt och tillsammans.
Förekommer onödiga och omedvetna/medvetna överlappningar av styrmedel (dubbelstyrning) eller kanske rent av kombinationer av styrmedel som ger motstridiga signaler och är kontraproduktiva? Oss veterligen har det aldrig gjorts någon utvärdering av hur summan av alla olika styrmedel fungerar, varken från den nivå som styr eller från den nivå som styrs. Vi hade alltså förväntningar på att få fram en mängd intressanta synpunkter.

Men vi bedrog oss! Efter kontakter med ett antal personer verksamma inom näringslivet, speciellt med personer miljöfrågor som arbetsuppgift, visar det sig att man inte hade så mycket att säga i frågan. Dessa personer verkar på det hela taget nöjda, möjligen på grund av otillräcklig kunskap om alla de styrmedel som faktiskt påverkar företaget.
Intrycket av en tämligen utbredd belåtenhet med sakernas tillstånd består vid en genomläsning av IVL:s rapport Miljö- och arbetstillsyn i små företag (en inledande studie, oktober 2005) om hur de små företagen uppfattar myndigheternas miljötillsyn. Företagen förefaller rätt nöjda och uppskattar särskilt den rådgivning som sker inom ramen för tillsynen och att myndigheter i samband med tillsynen inte ställer alla krav på en gång, utan portionerar ut dem över tiden, så att de går lättare att åtgärda.

IVL har ställt frågor om hur tillsynens omfattning och kostnader påverkas av hur företagen sköter sig miljömässigt och konstaterar att tillsynsmyndigheterna tenderar att ställa högre krav på de ambitiösa företagen. Man har också sett en tendens till att kommunerna sneglar på möjligheten att få inkomster (genom tillsynsavgiften) när det gäller tillsynens omfattning på olika företag. I praktiken innebär detta antagligen att större företag – som ofta har en betydligt bättre egenkontroll – prioriteras i tillsynen. IVL-rapporten pekar också på att de miljökrav som ställs varierar mellan olika kommuner och att detta kan inverka menligt på den fria konkurrensen.
Men är det verkligen så att man i näringslivet är helt nöjd och belåten med nuvarande flora av styrmedel eller säger man inte vad man egentligen tycker? Vi tror att det finns en hel del att göra för att effektivisera och förenkla i det nuvarande lapptäcket av styrmedel.
Vi vill gärna höra vilka erfarenheter som läsarna av Dagens Miljö har i denna fråga. Välkomna med synpunkter till Dagens Miljö och till oss!

Russel Johnson
russel.johnson@gmail.com
Magnus Enell
magnus@enell.se

Elma är en förening för "ett rationellt utnyttjande av erfarenheter och lärdomar från miljöarbetet i Sverige".

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.