Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Funktionsnedsatta ska också rösta – men politikernas språk är för svårt

Publicerad: 3 juli 2018, 11:22

Hanne Stendahl ska snart rösta och vill att politiker ska tala enkelt och inte så fort. Kjell Stjernholm från Studieförbundet Vuxenskolan försöker få politiker att tala så att alla kan förstå.

Foto: Björn Anderberg

Social hållbarhet får ett allt större genomslag i den politiska retoriken. Men hur hållbara är partierna själva? Inte så värst visar det sig när Hanne Stendahl, från Gotland, som har en funktionsnedsättning försöker förstå vad politikerna pratar om i Almedalen.
– De pratar för svårt, säger Hanne som också ska rösta i september.


Demokrati är till för alla och i ett socialt hållbart samhälle bör alla ha samma möjlighet att vara med och påverka. Det är utgångspunkten för Studieförbundet Vuxenskolan som tagit på sig uppgiften att hjälpa de politiska partierna att sänka språktrösklarna så att alla kan förstå vad politik och demokrati handlar om.

Det går så där. Under Almedalsveckan har Hanna Stendahl och några kamrater gått runt och pratat med politiker, men det har inte varit lätt.
– Vi som har funktionsnedsättningar ska kunna rösta men vi förstår inte vad de säger. Det är för svårt, de pratar för snabbt så att man inte hinner med, säger hon.

Vad vill då Hanna veta?
– Allt, säger hon.

Kjell Stjernholm utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan berättar att partierna är hyfsat bra på att i skrift presentera sig på lättläst svenska på nationell nivå, men att de ofta saknar utbildning för att kunna kommunicera med de här väljarna, och att kompetensen nästan helt saknas på regional och lokal nivå.
– Vuxenskolan har tillsammans med, Ylva Bjelle, som är experten som vi anlitat, tagit fram en online-utbildning som är öppen och kostnadsfri för alla politiker så att de ska kunna lära sig kommunicera lättläst. Målet med det är att de till exempel ska kunna skriva ner sina fem viktigaste frågor på lättläst svenska och ha i valstugan eller på hemsidan, så att det blir tillgängligt för Hanne och hennes kompisar, berättar Kjell Stjernholm.

Under Hannes dag i Visby är det en politiker som får pluspoäng.
– Han den mörka han var bra, han hade gått utbildningen så man förstod.

Den hon talar om är riksdagsledamoten Said Abdu (L) som tog sig tid och visade att han förstod vad det här handlar om.

Nu förbereder sig Hanne för en debatt den 23 augusti då de ska fråga ut de lokala politikerna i Visby. Då vill hon bland annat veta hur hög lönen ska bli på dagverksamheten. Men det är inte bara Hanne som förbereder sig.
– Timmen före debatten har vi en utbildning med politikerna där de få lära sig att sänka språktröskeln, säger Kjell Stjernholm.

Hanne ser fram emot att få rösta men har inte bestämt sig riktigt.
– Jag väljer mellan två partier den här gången.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.