Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fusionskraftspengar till tokamak fixade

Publicerad: 16 augusti 2010, 08:47

Äntligen har medlemsländerna enats om finansieringen av Iter-kraftverket. Kanske ligger vägen slutligen öppen för fusionskraft?

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Europa har valt att använda den kontinuerliga tokamak-metoden för att utvinna energi ur väte genom fusion till helium, medan amerikanarna tänker utvinna den genom att smälla små tritiumpärlor med jättelasrar och utvinna energi i mikrosekundpulser.

Nej, det är inte dödsstjärnan, utan den ännu ej färdigställda, 30 meter höga tokamaken Iter. Till skillnad från JET som har en magnet med kopparlindningar, kommer Iter att bli supraledande.

Den stora experiment-tokamaken JET (Joint European Torus) har gått i Culham i England sedan 1978, men aldrig producerat en enda kilowattimme energi mer än man stoppat in. Det var inte heller meningen. Istället har JET använts till förstudier inför den kommande sameuropeiska Iter som ska byggas i Frankrike. Med JET har man undersökt olika metoder att skapa och upprätthålla plasma, hur man matar det med mera bränsle och hur man för bort restprodukter. Man har också tagit fram robotar som kan byta skakade väggplattor automatiskt.

När nu metoderna är kända, ska Iter däremot kunna köras till break-even, alltså producera lika mycket energi som man stoppar in. Tyvärr blev prislappen lite för besk till en början. Bygget förväntas bli 1,4 miljarder euro dyrare än planerat, men medlemsänderna EU, USA, Ryssland, Japan, Kina, Indien och Sydkorea har nu bestämt sig för att punga ut.

Hela härligheten riskerar att komma upp i hela 60 miljarder Euro, men vad spelar det för roll? Om allt går som det ska, så ska Iter kunna prestera effektpulser på 500 megawatt under 400 sekunder och därmed kunna mata ut mer energi än man stoppar in.

Egentligen kan det väl få kosta vad det vill? Den dag vi kan använda havsvatten som bränsle är alla våra olje- kol- gas- vind- kärn- och vågkraftsproblem över.

Läs mer

Iter: www.iter.org
Jet: www.jet.efda.org

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev