Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fusk ger rasrisk i Kirunagruvan

Publicerad: 1 december 2008, 07:39

Det fuskas med bergförstärkningen på den nya huvudnivån i Kirunagruvan, enligt källor.


Tunneldrivningen på den nya huvudniåvn i Kirunagruvan är en hetsjakt på meter. Säkerhet och bultförstärkning hamnar på efterkälken. Det gör flera källor gällande, enligt SR Norrbotten.

– Oron har vuxit sedan i somras. Nu får jag i princip dagligen frågor från olika personer om vad det är som pågår därnere. Gruvarbetarna är oroliga för att anläggningen inte blir så säker som vi vill ha den, säger den fackligt engagerade gruvarbetaren Peter Falk till SR Norrbotten.

”Det fusk som nu avslöjats handlar om att utsätta andra för livsfara”, skriver anställda i Kirunagruvan i ett brev till NCC Constructions Sverige-chef. Företaget uppger att en internutredning inletts om det misstänkta fusket.

Källor beskriver för SR Norrbotten om upptäckter av betongförstärkning på oskrotat berg. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, enligt Peter Falk.

– I värsta fall rasar det ju. Det innebär en en säkerhetsrisk dels för våra entreprenörer som nu bygger bergrummen. Och sedan för LKAB:s anställda som ska vistas i anläggningen under 20-25 års tid, säger Falk till SR Norrbotten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev