Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Futuristisk skyskrapa vann Taiwan Tower-tävlingen

Publicerad: 17 november 2010, 06:41

Rumänska Dorin Stefan Birou Arhitectura vann tävlingen om att få designa Taiwan Tower. Blir förslaget verklighet kommer skrapan att utrustas med luftskeppshissar, solcellsfasad och vertikala vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det 390 meter höga tornet är utformat för att fungera som en utsiktsplats, kontor och museum, med en tillhörande stadspark. Det vinnande förslaget är resultatet av ett samarbete mellan DSBA, Mihai Bogdan Craicun och upgrade.studio. Arkitekterna har låtit sig inspireras av löv, formen på Taiwans ö, det mytologiska pengaträdet och andra taiwanesiska symboler, skriver Inhabitat.

Åtta zeppelinarliknande hissar fungerar som rörliga observationsdäck. De kommer att tillverkas i lättviktsmaterial, som till exempel polytetrafluoreten, och själva ballongerna kommer att fyllas med helium. Varje hiss kan ta med mellan 50 och 80 personer på en utsiktstur utöver det vanliga.

Byggnadens lägsta 85 meter kommer att ge plats åt kontor och museum, medan den övre delen – utöver utsiktshissarna – kommer att vara vigd åt förnybar energiproduktion. Fasaden är täckt med solpaneler och tornet är dessutom utrustat med vertikala vindkraftverk.

Andra smarta finesser är fiberoptiska kablar som ska ge museet naturligt dagsljus samt jordvärmepumpar som ska reducera mängden energi som krävs för att värma och kyla byggnaden. Tack vare byggnadens design, som kräver relativt lite markyta, så finns det dessutom mer parkyta runtom den.

2012 inleds bygget och det ska onekligen bli intressant att se om DSBA vågar genomföra den ursprungliga visionen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.